Domžalska premiera filma Tir – Filma, ki je nastal drugače, kot običajni filmi

V Mestnem kinu Domžale je bila v sredo, 11. junija 2014, domžalska premiera filma Tir, ki ga je režiral italijanski režiser Alberto Fasulo, glavno vlogo v filmu pa je imel slovenski igralec Branko Završan, ki je bil tudi gost na domžalski premieri in s katerim je po predvajanju filma, potekal tudi pogovor.

Novembra lani je film TIR (kratica za »transport international routier«, fr. mednarodni cestni prevoz) na mednarodnem filmskem festivalu v Rimu prejel osrednjo nagrado za najboljši film.

Gre za odličen film, ki je nastal drugače, kot običajno nastajajo filmi. Posebnost tega filma je, da gre sicer za igrani film, a je pristop dokumentarističen, saj je Fasulo namreč režiser dokumentarcev. Glavni igralec tega filma, Branko Završan je namreč za to vlogo opravil izpit za kamion in se zaposlil v veronskem prevoznem podjetju, za katerega je s kamionom nekaj mesecev vozil hrano po Evropi, s tem, da nihče razen dveh vodilnih v podjetju ni vedel, da gre za snemanje filma. Tudi šofer hrvaških korenin Maki – Marijan Šestak, ki je na začetku v kamionarstvo uvajal Završana, ni vedel, da je šlo za snemanje filma. V filmu skorajda ni odigranega dialoga, vse je namreč potekalo spontano v času, ko je Završan opravljal delo voznika tovornjaka, ki je vse prej kot lahko, saj so urniki šoferjev tempirani na čas natovarjanja in raztovarjanja. Podjetje šoferje stalno nadzoruje preko satelitskega omrežja in ker je bil Završan nov v poslu, so poskrbeli tudi za njegov šoferski krst. Dajali so mu namreč precej zahtevne rute, da so videli koliko ga je v hlačah …

O filmu Tir
Tir / drama / režija: Alberto Fasulo / scenarij: Carlo Arciero, Alberto Fasulo, Enrico Vecchi / igrajo: Branko Završan, Marijan Šestak, Lučka Počkaj / 2012 / Italija / distribucija: Demiurg / 90 min

Film Tir gledalcu prikazuje življenje bivšega učitelja, ki svoj poklic zamenja za trikrat bolje plačano delo voznika tovornjaka italijanske prevozniške družbe. Njegova odločitev je povezana z veliko brezposelnostjo in s finančno bolj donosnim poslom, ki pa ima svoje temne plati. Poklic voznika zahteva človeka, ki je vseskozi na cesti in je posledično odrezan od družine. Z njo ostaja v stiku le še prek telefona.

Branko Završan je za to vlogo opravil izpit za tovornjak in se zaposlil v prevozniški družbi (Foto: www.vivacinema.it).

Režiser filma Alberto Fasulo je o filmu povedal, da film bolj kot o tovornjakarju govori o paradoksu, da zavoljo službe živiš daleč stran od ljubljenih oseb, za katere pravzaprav delaš. Scenarij za film je pisal več kot štiri leta. V tem obdobju se je izmenično ukvarjal s terenskim raziskovanjem in razmišljanjem o zbranem gradivu, v neprestani ustvarjalni napetosti med fiktivnimi in dokumentarnimi prvinami. Namesto da bi se osredotočil na sociološki vidik, ga je zanimalo pogledati liku pod kožo, v trenutku osebne krize, ki ga je prisilila v ne samo praktično, temveč tudi etično in eksistencialno odločitev.

Več o tem, kaj je o svoji vlogi voznika tovornjaka in o dogodivščinah na cestah širom Evrope, povedal glavni igralec Branko Završan na domžalski premieri filma, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Priporočamo ogled filma! V Mestnem kinu Domžale si ga lahko ogledate še v soboto, 14. junija 2014, ob 20.30 uri.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, www.vivacinema.it; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi