Domžalska premiera filma Mama – Tretji del »trilogije o bolečini in lepoti«

V torek, 27. septembra 2016, je v Mestnem kinu Domžale potekala domžalska premiera slovenskega filma Mama, ki jo je režiral Vlado Škafar. V filmu so igrali: Nataša Tič Ralijan, Vida Rucli, Gabriella Ferrari, Pierluigi Di Piazza. Kot je že običaj, je po domžalski premieri filma potekal tudi pogovor z ustvarjalci filma. Gostja večera je bila igralka Nataša Tič Ralijan.

Filmska pesem o mami in hčeri. Tretji del »trilogije o bolečini in lepoti« Vlada Škafarja je doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Rotterdamu v sekciji Svetla prihodnost. Film govori o mami, ki odpelje hčer v tujo deželo in jo zapre v hišo v odročni vasici. Čeprav med seboj ne govorita, je jasno, da ima hči samouničevalne težnje. Potovanje, ki se začne kot materin poskus, da bi rešila svojega otroka, postane vse bolj čarobna duhovna pustolovščina, na kateri mati znova prebudi življenje v sebi. Tretji del »trilogije o bolečini in lepoti« Vlada Škafarja je doživel svetovno premiero v sekciji Svetla prihodnost filmskega festivala v Rotterdamu.

Kot gostja se je po projekciji filma pogovoru, ki ga je vodila direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Cveta Zalokar pridružila Nataša Tič Ralijan. Ker je v filmu večji del tišina, sliši se samo šumenje vetra, koraki, žuborenje vode, valovanje morja, ptičje petje … je glavna igralka Nataša Tič Ralijan preživela v Brkinski opuščeni vasici, kjer je dobro dodelala premišljajočo mamo v samoti, ki naj bi hčerko dala v komuno. Tako so film snemali v vseh štirih letnih časih, snemalo pa se je v Sloveniji in Italiji. V filmu je tudi nekaj izpovedi mladih, ki so prišli v komuno, da si popravijo zdravje in povrnejo voljo do življenja, ki so ga zavozili z mamili.

Res lep film, ki ti da precej za misliti, saj v njem kar "Tišina šepeta", kot bi rekel Tone Svetina.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi