Domžalska premiera filma Heterodoks

V filmu prof. dr. Franjo Štiblar razmišlja o slovenskem gospodarstvu in družbi. Z obravnavo desetih področij poda analizo sedanje situacije in pogled v prihodnost. Pri tem heterodoksni profesor o kompleksnih družbenih pojavih in dogajanjih spregovori poljudno, s preprosto razumljivo besedo, svoj pogled utemelji znanstveno in empirično ter predlaga, kako ravnati v dobro Slovenije. Film o tej temi je pri nas redkost. Avtor filma, pobudnik za nastanek in avtor ideje je Franjo Štiblar. Pri filmu gre za obravnavo aktualnih gospodarskih in socialnih vprašanj na način, ki pri nas še ni bil predstavljen.

V Mestnem kinu Domžale so v sredo, 20. novembra 2019, premierno predvajali dokumentarni film pobudnika za nastanek in avtorja ideje prof. dr. Franja Štiblarja »Heterodoks – razmišljanje o slovenskem gospodarstvu in družbi.« Pogovora po filmu, ki ga je vodila Lučka Berlot z Mestnega kina Domžale, sta se udeležila prof. dr. Franjo Štiblar ter Sara Gjergek, ki je sodelovala pri filmu kot voditeljica post-produkcije, ki je tudi prebivalka Domžal.

Prof. dr. Franjo Štiblar je predstojnik pravno-ekonomske katedre Pravne fakultete v Ljubljani in raziskovalec na Ekonomskem inštitutu (EIPF). Je neusmiljen kritik politike zategovanja pasu, saj ta dokazano duši rast in je milijone ljudi po svetu, posebej v EU, po nepotrebnem potisnila v ekonomsko trpljenje. »Idejno gre za doktrino bogatih za ohranitev privilegiranega položaja, zato ima veliko podpore v kapitalskih elitah, politiki in medijih, ki jih kapitalske elite kontrolirajo,« pravi. Trošila in zadolževala se je bogataška elita zgornjega enega odstotka, ceno za njeno lakomnost pa plačuje preostalih 99 odstotkov prebivalstva, najbolj od vseh socialno ogroženi, v manjši meri pa tudi srednji razred, je v pogovoru dejal prof. dr. Franjo Štiblar. Gre za bančno in podjetniško krizo elite, ki je dobro zakamuflirana prešla v krizo javnega dolga. V prvem koraku se je gospodarstvo zalilo z ogromnimi količinami denarja. Ko je balon počil in so bile banke prevelike, da bi jih pustili propasti, je dolgove zasebnih finančnih institucij in velikih podjetij prevzel državni proračun. Zaradi tega je v proračunskih izdatkih zmanjkalo prostora za socialo – za pokojnine, štipendije, socialno podporo za brezposelne. Takšno reševanje krize je pomenilo veliko prerazdelitev od 99 odstotkov prebivalstva v korist enega odstotka bogate elite in s tem povečanje neenakosti v družbi. Zategovanje pasu je samo politična krinka za egoistične interese elite. Kriza javnega dolga je posledica, ne vzrok.

Profesor dr. Franjo Štiblar je že kot mladenič  hlepel po znanju in se uril v več veščinah. Poleg obveznega osnovnega in srednjega šolanja je končal še osnovno in srednjo glasbeno šolo, kasneje pa dve fakulteti, dva magisterija in za krono še doktorat v ZDA. Dr. Štiblar je danes predstojnik pravno-ekonomske katedre pravne fakultete v Ljubljani in raziskovalec na ekonomskem inštitutu. Je priljubljen, a zelo zahteven učitelj, in že dolgo je kot pravnik in ekonomist tudi polemičen spremljevalec in ocenjevalec aktualnih družbenih in gospodarskih gibanj pri nas. Profesor dr. Franjo Štiblar pa ima poleg profesionalne in strokovne kariere še manj znano ustvarjalno žilico. Je tudi skladatelj in pianist in njegov CD z naslovom Klavirske impresije ob poslušanju nudijo obilo sprostitve in glasbenih užitkov.

Pogovor z ustvarjalci filma si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi