Domžalska premiera: Dokumentarni film iOtok

Učiteljica joge Lada in ladijski kuhar Lucio ustanavljata mestni odbor, da bi otoku priskrbela pravni status in ga tako zaščitila pred agresivno turistično industrijo. Ta hoče Biševu vzeti staro šolo ter jo preurediti v turistični center z multimedijskimi prezentacijami in zasloni na dotik. Mate Dolenc je Biševu in Jadranu posvetil kar osem knjig. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila boju Biševljanov in ga v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Razplet zgodbe zdaj prinaša dokumentarni film.

»Včasih, ko stojiš na robu otoka, lahko vidiš tako daleč, da zagledaš sebe v hrbet.« – Mate Dolenc

V sredo 4. decembra 2019 je v Mestnem kinu Domžale potekal pogovor ob premieri filma z naslovom iOtok. Pogovor je vodil Jure Matičič iz Mestnega kina Domžale, udeležila pa sta se ga Mate Dolenc ter scenarist in režiser Miha Čelar. Mate Dolenc je predstavil tudi svojo novo knjigo, ki  je izšla pri založbi Beletrina z naslovom  »Kako dolg je čas.« V knjigi so pravljice o nilskem konju, ki se odzove na globalno segrevanje, volkovih, ki so lahko v tropih kot ljudje, jegulji, ki ribiča zvito prosi za življenje, pa o trotu, ki pravzaprav nič ne dela, pa se ima fino, ali pa o čebeli, ki ne zna več poti nazaj domov, ker jo motijo vsi ti signali mobitelov in jo potem k sreči avtor zapelje z avtom domov, pa o ježevcu Ivanu, ki je čez zimo v gostilni na Rožniku naredil skoraj toliko škode kot tisti legendarni Ivan, zaradi katerega se zdaj otrokom ježijo lasje, ker morajo brati njegove črtice. To niso pravljice samo za otroke, ki bodo navdušeni nad dogodivščinami živali, so tudi pravljice za odrasle, ki bodo izvedeli celo o tem, kar je Homer zamolčal, namreč zakaj se je Odiseju zmešalo. Tisto s sirenami ne drži… Bil je morski pajek…

Pogovor se je sicer vrtel manj o knjigi, več pa o otoku Biševo. Z režiserjem Miho Čelarjem sta pozimi 2017/2018 z majhno filmsko ekipo sledila boju Biševljanov in ga v živo predstavila na spletni strani www.iOtok.eu. Razplet zgodbe zdaj prinaša dokumentarni film. Slovenski pisatelj in podvodni ribič Mate Dolenc je predstavil interaktivno dokumentarno serijo o zadnjih prebivalcih jadranskega otoka Biševo. Namen serije je zaščititi otoško skupnost, ki je po koncu druge svetovne vojne štela več kot 700 prebivalcev, danes pa na otoku vztraja le še približno 13 ljudi. Vsak teden so na spletni strani iotok.eu objavljali nove dokumentarne zgodbe o zimskem življenju na Biševu, na voljo pa so tudi druge multimedijske vsebine o poslednjih prebivalcih otoka. S posebno videoigro pa je mogoče doživeti tudi biševski podmorski svet. Po besedah gostov pogovora je Biševo majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

Režiser Miha Čelar je v pogovoru dejal, da je namen oddaje   pritegniti pozornost širše javnosti, da bi tako zaščitili to dragoceno otoško skupnost. Tedenske dokumentarne zgodbe so v zimskem času posneli in zmontirali kar na otoku. Ob tem pa so gledalcem na spletni strani na voljo tudi številne fotografije, besedila in zvočni posnetki zadnjih biševskih prebivalcev. S pomočjo tako imenovane full-motion video igrice lahko vstopite v čudovit biševski podmorski svet. Z mobilno aplikacijo si  lahko ustvarite svoj lasten otok in ga objavite na naši spletni strani. Najbolj domiselne kreacije  naj bi bile nagrajene s poletnim obiskom Biševa, na katerem bodo avtorji lahko spoznali vse njegove prebivalce.

Miha Čelar, scenarist in režiser  je med drugim tudi dejal: »Natanko dve leti je minilo, od predvajanja spletne serije iOtok, s katero sva s pisateljem Matetom Dolencem, želela pomagati zadnjim trinajstim Biševljanom, da bi rešili svoj otok pred izumrtjem. Njihovo usodo so gledalci lahko spremljali v živo na portalu iOtok.eu. Do pomladi 2018 je imela serija na spletu že več kot 132.000 ogledov, iz več kot desetih držav. Od tega 42.000 iz Slovenije. Zgodbe pa se takrat ni končala. S filmsko ekipo smo ji sledili vse do lanske zime in tako posneli tudi njen žalosten razplet.  Celotno pripoved smo naposled združili v celovečerni dokumentarni film, ki po uspešnem festivalskem letu, decembra prihaja v slovenske kinematografe. Ker pa je Mate Dolenc medtem napisal tudi novo knjigo, smo film premierno predstavili na Slovenskem knjižnem sejmu.«

Več o pogovoru pa si oglejte v videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi