Domžale gostile Regijsko srečanje pihalnih orkestrov Gorenjske

V okviru Slamnikarskega sejma, ki je potekal v soboto, 8. junija 2019, v Slamnikarskem parku v Domžalah, je potekalo Regijsko srečanje pihalnih orkestrov Gorenjske regije, na katerem je šest pihalnih orkestrov pripravilo prvovrsten program, s katerim so popestrili program letošnjega slamnikarskega sejma.

Za letošnje Regijsko srečanje pihalnih orkestrov Gorenjske, ki je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale, so pripravili nekoliko drugačen program, ki je bil pisan na kožo ljubiteljem glasbe. V uvodu srečanja je nastopajoče in obiskovalce pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, ki je dejal, da ga veseli, da je regijsko srečanja pihalnih orkestrov del letošnjega slamnikarskega sejma, katerega bodo sodelujoči pihalni orkestri popestrili s pestrim in kvalitetnim glasbenim programom.

Na srečanju so nastopili: Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale, Pihalni orkester Lesce, Kulturno društvo godba Komenda, Mestni pihalni orkester Škofja Loka, Pihalni orkester občine Šenčur in Godba Domžale. Prireditev je vodila Špela Šebenik, glasbenike pa je spremljal strokovni spremljevalec Gašper Salobir.

Domžale so gostile Regijsko srečanje pihalnih orkestrov Gorenjske.

Ledino je zaoral Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale pod vodstvom dirigenta Damjana Tomažina. Mladinski pihalni orkester deluje že več kot dve desetletji, pod taktirko Damjana Tomažina pa učenci muzicirajo že tretje šolsko leto. Člani so učenci oddelkov trobil, tolkal in pihal od tretjega razreda dalje. Sodelujejo na koncertih šole pa tudi izven njenih okvirjev. Leta 2017 so v Lendavi na tekmovanju mladinskih pihalnih orkestrov v organizaciji Zveze Slovenskih godb v starostni kategoriji do 14 let osvojili zlato plaketo. Leta 2018 pa so se udeležili Revije šolskih pihalnih orkestrov v Šentjurju pri Celju. Mladi glasbeniki se v vrstah mladinskega pihalnega orkestra kalijo za kasnejše sodelovanje v pihalnih orkestrih njihovega šolskega okoliša.

Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale.

Sledil je nastop Pihalnega orkestra Lesce pod vodstvom dirigenta Gašperja Breznika. Orkester je bil ustanovljen leta 1955, od takrat pa neprekinjeno deluje na ljubiteljski ravni. V tem času je dosegel mnogo domačih in mednarodnih uspehov. Danes v Pihalnem orkestru Lesce sodelujejo različne generacije, ki imajo različno glasbeno predznanje, vendar z zanosom ustvarjajo skupaj. So najuspešnejša glasbena skupina v občini Radovljica. Brez njih ne mine noben večji in pomembnejši kulturni dogodek. Prirejajo tudi samostojne koncerte. Konec avgusta pa ob dnevih »Večno mladih fantov« gostijo številne domače in tuje pihalne orkestre na reviji, ki nikoli ne ostane brez dobrega odmeva v domači javnosti.

Pihalni orkester Lesce.

Kot tretja je nastopila ena najmlajših godb v Sloveniji, Godba Komenda, ki deluje pod vodstvom umetniškega vodje Petra Šale. Lansko leto je KD Godba Komenda praznovala peto obletnico delovanja. Med sosednjimi godbami, ki na svojih logotipih in našitkih s ponosom pišejo letnico, kot na primer 1911, 1844 in podobno, Godba Komenda na uniformah nosi letnico 2011. Šteje 21 članov, kar za orkester ni veliko. Da pa ni mlada samo godba, s povprečno starostjo 23 let dokazujejo tudi godbenice in godbeniki. Poleg tradicionalnih nastopov se obvezno pojavijo na Kmetijskem obrtnem sejmu v Komendi, nekaj let nastopajo v povorki na Dnevu narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. Najbolj pa so ponosni na svoja koncerta – pomladanski koncert »Kosilo z godbo« in »božično-novoletni koncert«, ki sta klasično in zabavno obarvana, na njem pa se predstavijo različni godbeni solisti. Uspešno sodelujejo s komendskimi mažoretkami, gasilci in ostalimi društvi v Občini Komenda.

Godba Komenda.

Mestni pihalni orkester Škofja Loka, ki deluje pod vodstvom dirigenta Romana Grabnerja, je samostojno društvo, ki ga sestavlja 45 članic in aktivnih amaterskih godbenikov. Z ljubiteljsko poustvarjalno dejavnostjo v glasbi uresničujejo svoje interese na področju kulture in s tem prispevajo k bogatemu kulturnemu življenju v svojem  ožjem in širšem okolju. So redni gostje na dogodkih v Škofji Loki, nastopajo pa tudi na tekmovanjih, srečanjih po Sloveniji in tujini. Orkestru se občasno pridružijo tudi znani glasbeniki in pevci. V letu 2016 so slavili 140-letnico delovanja, vrsto let pa organizirajo festival pihalnih orkestrov »Loka ga piha«. Ob 140-letnici delovanja so pripravili slavnostni koncert, kjer so bili nagrajeni z najvišjim občinskim priznanjem – zlatim grbom Občine Škofja Loka. V letu 2017 je orkester dosegel nov uspeh na tekmovanju pihalnih orkestrov v zabavnem programu v Ormožu , kjer so osvojili prvo mesto z najvišjim številom točk med vsemi godbami in s tem tudi pokal Vinka Štrucla. Orkester druži pozitivna naravnanost, sproščenost, prijateljstvo, družabnost, duhovitost predvsem pa velika ljubezen do glasbe.

Mestni pihalni orkester Škofja Loka.

Pihalni orkester občine Šenčur, ki deluje pod vodstvom dirigenta Simona Tavčarja, letos obeležuje sedemnajsto leto delovanja. Gre za mlad orkester, ki mu je v veselje tako igranje orkestrskih priredb popularne in filmske glasbe kot tudi klasičnega godbenega repertoarja – koračnic. Radi se odzovejo na različne javne in zasebne dogodke, kot so življenjski jubileji. Redno sodelujejo na tradicionalnih prireditvah kot sta pustna povorka Godlarjev v Šenčurju in Jurjeva parada konj ter na različnih dobrodelnih in zabavnih prireditvah. Vsako leto nanizajo okoli 30 nastopov, izvedejo pa tudi prvomajsko budnico ter božično-novoletni koncert, igrali pa so tudi že v tujini.  Na srečanju v Domžalah je pri drugi skladbi kot solistka nastopila godbenica Veronika Šmid.

Pihalni orkester občine Šenčur s solistko Veroniko Šmid.

Kot zadnja se je na srečanju predstavila Godba Domžale, ki deluje pod vodstvom dirigenta Damjana Tomažina. Domžalski godbeniki so letos obeležili 135 let društva in 90 let njihovega Godbenega doma. 135 let je dolga doba, še posebej, če govorimo o ljubiteljski dejavnosti. Letošnji slavljenci, članice in člani Godbe Domžale se s ponosom pohvalijo, da ta doba pomeni neprekinjeno delovanje društva, ki zelo zaznamuje Domžale in širši slovenski prostor. Gre za pihalni orkester, ki sodi med najboljše v državi, to dokazujejo na tekmovanjih Zveze slovenskih godb, poleg tega pa z velikim številom kakovostnih nastopov in večjih projektov smelo stopajo v prihodnost. Ker je prav, da se na vsake nekaj let društvo zahvali najbolj izstopajočim članom in njihovim podpornikom, so domžalske godbenice in godbeniki v začetku maja priredili Slavnostno akademijo v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. 17. maja pa so v Športni dvorani Domžale pripravili še slavnostni koncert z gostjo Leo Sirk. Lep slavnostni koncert je Godba Domžale z dirigentom Damjanom Tomažinom zaključila z dodatkom, v katerem je sodelovala cela dvorana obiskovalcev. 135. rojstni dan je bil tako smiselno zaokrožen in zaključen, jeseni pa bodo nekoliko več pozornosti namenili še najstarejšemu Godbenemu domu pri nas, ki letos praznuje častitljivih 90 let.

Godba Domžale s solistko Ajdo Stino Turek.

V svojem programu, ki so ga izvedli za zaključek regijskega srečanja, sta nastopila  pevka Ajda Stina Turek in saksofonist Andrej Omejc.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi