Domžalčan Marijan Vodnik z rezbarjenjem ohranja spomin na drevesa

Če ste obiskali kakšen sejem v Domžalah, v bližini ali kje po Sloveniji, potem ste zagotovo videli domžalskega rezbarja Marijana Vodnika, kako ročno kleše v en kos drevesnega debla, pri tem pa nastajajo različne zanimive rezbarije, vsaka s svojo zgodbo, ki jo v sebi nosi posamezno drevo. Njegove rezbarije nam namreč prinašajo govorico lesa.

Univerzitetni diplomirani inženir arhitekture Marijan Vodnik se je rezbarjenju intenzivneje posvetil leta 2000. Ob takratnem odhodu v pokoj je našel več časa za oblikovanje lesa, ki ga je vzljubil že zgodaj v otroštvu. Prve njegove izpovedi o lesu pa so nastale pred več kot petdesetimi leti. Že štirinajsto leto v Trzinu vodi tudi tečaje, kjer si novo znanje v umetniški obdelavi lesa pridobivajo vsi tisti, ki jih zanima rezbarjenje.

Vodnik vedno kleše v en kos drevesnega debla in to ročno, v svež energetsko in sporočilno ne uničen les, ki tako različno omamno diši. Na Vodnikovo veselje do oblikovanja lesa je močno vplival stric Maks Bergant, kamniški rezbar, kipar, pozlatar in restavrator. Njegov način izražanja v lesu mu je dovolil spoznati les pri klesanju in vrezovanju vanj, s čimer mu vedno znova omogoča zaznavanja sporočil iz življenjske dobe dreves.

Marijan Vodnik med rezbarjenjem v svojem ateljeju.

Obiskali smo ga na domu v Domžalah, kjer so njegove sobe polne rezbarij izklesanih iz okrog 60-tih različnih vrst lesa. Nekatere ima že pripravljene, da jih bo posredoval na različne razstave jaslic širom Slovenije, kjer bodo bogatile decembrski čas. Vsaka rezbarija ima svojo zgodbo, saj ima po njegovih besedah vsako drevo svojo zgodbo. Zaupa nam, da sam ni nikoli posekal drevesa, da bi iz njega klesal, ampak ga običajno kličejo ljudje, da bi ohranil izročila teh dreves. »Pri klesanju moraš imeti pred seboj tridimenzionalno sliko, le tako lahko izklešeš zgodbo posameznih dreves, obenem pa ohraniš spomin na posamezno drevo«, je dejal Vodnik. Ko prične s klesanjem debla je notri njegovo razmišljanje. Z vsakim svojim dvogovorom s klesanjem v les, skuša Vodnik na čim bolj spoštljiv način ohraniti njihovo sporočilnost in izraziti svojo misel.

Vsaka rezbarija ima svojo zgodbo in je spomin na določeno drevo.

Po sprehodu od rezbarije do rezbarije zvemo, da nam imajo drevesa ogromno za povedati, saj po starosti nekje presegajo vsa živa bitja, tudi človeka. V drevesnih deblih se glede na možnost njihove starosti skriva mnogo več zapisov naše preteklosti in sedanjosti kot v vseh drugih živih bitjih, seveda tudi v človeku. Slišali smo tudi marsikatero zanimivo zgodbo o posameznem drevesu, iz katerega je nastala določena rezbarija ter tudi kraja kjer je rastel. Njegove rezbarije so različnih velikosti, odvisno od debeline in strukture posameznega drevesnega debla. »Zame je drevo vedno živ les, ena največjih življenjskih energij, ki pa deluje na okolje in človeka povsem neprisiljeno in samo takrat, ko smo sposobni to dojeti in sprejeti«, pravi Vodnik.

Zanimiv sprehod z Vodnikom med njegovimi rezbarijami si lahko ogledate v zgornjem videu. Slišali in videli boste marsikaj zanimivega!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi