Domen Fras – Nazaj od blizu

Na začetku je bila beseda in na začetku besede je bila črka. Še pred črko, preden je bila domišljena, je bila ideja, da bi tisto, kar mislimo ali izrečemo, napisali za kdaj drugič. In potem so se rodile črke, za njimi besede, nato besedila in za njimi grafično oblikovanje.

V četrtek, 21. februarja 2019, je v Galeriji Domžale potekalo odprtje razstave »Nazaj od blizu«, na kateri se je avtor Domen Fras predstavil z odličnim grafičnimi deli. Domen Fras je grafični oblikovalec in tipograf z več kot dvajsetletno prakso, zato mu takšna dela ne predstavljajo prevelikega problema.

V pogovoru, ki ga je vodil akademski kipar Jurij Smole, smo izvedeli za nekaj podatkov o avtorju razstave. Domen Fras je diplomiral  na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani (1998) in magistriral na Central Saint Martins v Londonu (2000). Je ustanovitelj in vodja oblikovalske prakse Aparat type&design (2001), soustanovitelj Zavoda Trajekt, večkratni mentor na mednarodnih tipografskih delavnicah Tipo Brda, član ATypI in govorec na konferenci v Barceloni (2014). Avtor razstave je za svoje oblikovalske stvaritve prejel nacionalna priznanja (Najlepša slovenska knjiga 2008, Priznanja odličnosti BVSS 2005, 2009, 2013, 2015 in Pohvala žirije BVSS 2015). Domen Fras je tudi izredni profesor za področje oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerze v Ljubljani (2016). Med študenti se počuti odlično, še posebej, kadar predava o tipografiji in črkovnih vrstah − področju njegove prakse in raziskav.

Domen Fras se v Galeriji Domžale predstavlja z različnimi grafičnimi deli.

Kot je ob odprtju razstave dejal Jurij Smole, je razstava, ki jo je pripravil Domen Fras, mojster, ki v poklicnem jeziku gradi in izdeluje črke, iz njih nove in nove smisle, estetike in identitete, oblikuje tudi vse okoli njih. Skozi predstavljene celote ali detajle nam ponuja vrhunske užitke temeljito pretehtanih razmislekov o razmerjih, težah, usmerjenosti, polnem in praznem, navideznem in resničnem, kot le malokdaj kakšna razstava, posvečena tipografiji, grafični podobi ali grafičnem oblikovanju.

Da je razstava res enkratna, je potrdil tudi obisk odprtja razstave, saj se je zbralo izredno veliko obiskovalcev iz Ljubljane in Domžal, precej  njegovih nekdanjih učencev in ostalih ljubiteljev tovrstnih razstav. To, kar nam predstavlja Domen, naj ostane standard, ki nas razvaja z lepoto grafične umetnosti, kot jo lahko doživimo danes, ko nam tehnika nosilcev, tiska in reproduciranja, približa najmanjše detajle v velikem planu.

Domen Fras je mojster, ki v poklicnem jeziku gradi in izdeluje črke, iz njih nove in nove smisle, estetike in identitete.

Dovršenost tehnike na nek način še bolj potrebuje avtorja, ki je lovec na oblike in njihove pomene. Je nabiralec izkušenj ter tvorec novih oblik in ravnotežij, da zasijejo in nas presenetijo, mogoče pospremijo v razmislek o tem, kako brezmejno je polje oblik, ki pogladijo našo vizualno lakoto po estetiki in nazadnje po lepoti.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi