Dom kulture Kamnik povezuje kamniško kulturo

Dom kulture Kamnik je kot osrednje prizorišče za gledališče in glasbo v času preprečevanja koronavirusne bolezni moral zaprti svoja vrata. Začasno so odpovedane vse načrtovane prireditve. Ustavili so se tudi vsi programi lokalnih kulturnih društev, ki domujejo pod krošnjo kulture.

Čas zatišja je ekipa Doma kulture izkoristila za oblikovanje programa in strategije, kako kulturo in umetnost spet vpeljati v kamniški vsakdan. S tem namenom so za skupno mizo v sredo, 13. maja 2020, povabili predstavnike kamniške kulturne scene: Oddelek za družbene dejavnosti Občine Kamnik in občinske javne zavode (Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Medobčinski muzej Kamnik, Samostan Mekinje), Območno izpostavo JSKD Kamnik, Mladinski kulturni center Kotlovnica in KD Priden možic, Glasbeno šolo Kamnik.

Dom kulture je predstavil pobudo za povezovanje akterjev na področju kulture, ki bi občanom ponudil kakovosten kulturni program, kamniškim ustvarjalcem pa zagotovili podporo v teh vihravih časih. Vsi prisotni so dano pobudo podprli.

»Ni nam vseeno, da je prav kultura med prvimi morala zapreti svoja vrata in jih bo očitno tudi med zadnjimi ponovno odprla. V najbolj neprijetni situaciji so se znašla prav gledališča, koncertne dvorane in večji prireditveni prostori – vse to, kar smo pod »krošnjo kulture« načrtno in z navdušenjem razvijali prav v Domu kulture Kamnik« je povedala programska vodja Anja Koleša.

V času omejitev zaradi zdravstvenih razlogov najprej načrtujejo majhne korake. Z lokalnimi umetniki, zlasti mladimi glasbeniki in gledališčniki, bodo pripravili takšen kulturni program, ki bo tehnično izvedljiv na različnih lokacijah, ki bo izveden v skladu z zdravstvenimi ukrepi in ki bo nagovarjal toliko obiskovalcev, kot bo v trenutku izvedbe dovoljeno.

Kulturno življenje se je postopoma že začelo vračati v naše mesto. V zadnjih dveh mesecih ste umetnost lahko spremljali na spletu – na strani Občine Kamnik vas je Dom kulture Kamnik skupaj z ostalimi kulturnimi organizacijami dnevno obveščal o dogodkih na medmrežju. Med prvimi pa so obiskovalce v svojo družbo lahko povabili Medobčinski muzej Kamnik in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.

Zaenkrat Dom kulture Kamnik kot prireditveni in produkcijski kulturni prostor ostaja, do nadaljnjih uradnih navodil, zaprt.

Prvi v nizu koprodukcijskih dogodkov bo zaradi trenutne situacije predvajan na spletu, in sicer se bo v organizaciji MC Kotlovnica v soboto, 16. maja 2020, ob 20.00, iz odra Doma kulture Kamnik v vaše domove na spletnem prenosu družabnega medija Facebook povezala ekipa Doma kulture Kamnik in MC Kotlovnica, ki bo gostila koncert mlade kamniške zasedbe Echoes, ki jim je pandemija onemogočila svoj prvi nastop na odru MC Kotlovnica v sredini marca. Koncert si bo mogoče ogledati na Facebook strani MC Kotlovnica.

Avtor: Nina Irt /ZTŠK Kamnik; Foto: Dom kulture Kamnik

 

Tagi