Dogodek izpred 600 let, ki je za vedno zaznamoval zgodovino kraja

O nastanku prve cerkve na Homškem hribu je zgodovinar Janez Gregor Dolničar (1655 – 1719) leta 1691 zapisal: »Leta 1419 je ovčji pastir zaspal proti večeru na tem holmcu, kar zasliši angelski glas. Prikaže se mu v nadzemeljski svetlobi bela Devica z nebeškim detetom. Drugi dan pove v vasi, kaj je videl, in začeli so zidati majhno kapelo.«

Kljub temu, da bi mogli na dolgo in široko razpravljati, koliko je resnično, pravljično ali morda iz različnih prepovedanih substanc izvirajoče pastirjevo pričevanje izpred 600 let, pa ne moremo zanikati, da so si vaščani Homca vzeli k srcu domnevno Marijino obiskanje tega malega kraja. Z izgradnjo prve kapele na čast Materi Božji so izrazili svoje hrepenenje, da bi Marija bdela nad Homcem s svojo mogočno priprošnjo. Kar nekaj stoletij je Homec veljal za glavno romarsko pot Kranjske in Štajerske, o čemer priča tudi potreba po izgraditvi večje cerkve v 18. stoletju. Ljudje so se hodili priporočat Mariji tako v duševnih, telesnih kot materialnih stiskah. In ne dvomim, da je bila marsikatera pobožna duša uslišana v svojih prošnjah. Romarska pot je zamrla šele z vzponom Velesovega, še bolj pa Brezij. Kljub temu, da se danes k Mariji na Homec steka mnogo manj romarjev kot v preteklosti, pa njen »kraljevski« status na holmcu še vedno ostaja.

Letošnji praznik 600. obletnice prikazovanj Device Marije bi na Homcu radi obeležili posebej slovesno in z željo po združevanju vseh krajanov. Zato vas vabimo, da se nam pridružite na katerikoli točki našega skupnega praznovanja. S pripravo bomo pričeli v četrtek, 3.10. Ta nas bo kot tri-dnevnica duhovno uvedla v sam praznik ter v začetek župnijskega misijona, ki se bo dalje odvijal vse leto. Vrh praznovanja pa bo v nedeljo, 6.10., ko bomo ob 14.00 molili rožni venec in ob 14.30 obhajali slovesno romarsko sveto mašo za vse prebivalce naše župnije. Od nekako 17. ure dalje pa vsi lepo povabljeni na farno veselico z ansamblom Namig. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.

Organizatorji: Župnija Homec, PGD Homec, KD Jože Gostič Homec, Skavtski steg Homec 1

Gašper Mauko, župnijski upravitelj

Tagi