Dobrodošli doma – koncert Domžalskega komornega zbora z Goriškim komornim zborom

V nedeljo, 9. oktobra 2016, je v avli Osnovne šole Domžale potekal celovečerni koncert z naslovom "Dobrodošli doma", ki so ga organizirale zagnane pevke in pevci Domžalskega komornega zbora. Da pa ne bi prepevali sami, so kot je običaj, v goste povabili Goriški komorni zbor iz Gorice. Prvi je zapel Domžalski komorni zbor pod vodstvom zborovodkinje Ane Erčulj. Z svojimi lepimi glasovi so pevke in pevci zapeli slovenske ljudske pesmi iz Tolmina, Rezije, Benečije in Slovenske Istre.

Domžalski komorni zbor (kratica DKZ) je ljubiteljski komorni pevski zbor in društvo s sedežem v Glasbeni šoli Domžale. Nastal je leta 1987, ko je nekaj članov Domžalskega okteta ustanovilo mešani oktet. Slednji se je leta 1988 uradno preimenoval v Domžalski komorni zbor. Sedaj zbor vodi zborovodkinja Ana Erčulj.

Po odpetih šestih pesmi Domžalskega komornega zbora, pa se je predstavil še Goriški komorni zbor pod vodstvom zborovodkinje Mateje Černič. Tudi gostje iz zamejstva so zapeli šest ljudskih pesmi, ki so jih pobrali z vseh koncev Slovenije.

Goriški komorni zbor je nastal v sezoni 2013/14, ko se je skupaj zbralo približno dvajset pevk in pevcev iz Nove Gorice in okolice. Kot Goriški komorni zbor se predstavljajo z zavedanjem, da ime s seboj prinaša težo zgodovinske dežele, a je hkrati lahko neizčrpen vir sobivanja in soustvarjanja novih projektov, prežetih s svežino in kvaliteto obenem. Gojijo vse glasbene zvrsti zborovskega petja iz različnih zgodovinskih obdobij. Razpon njihovega repertoarja sega od renesančnih motetov do sodobne zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Redno se predstavljajo na revijah, prireditvah ter drugih raznovrstnih priložnostih.

Po podelitvi šopkov zborovodkinjama, sta oba zbora zapela še združeno in s tem pokazala, da glasba res ne pozna meja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi