“Dobro vzgojena mladina, srečna domovina”

Kulturno društvo Jože Gostič Homec, Društvo Peter Naglič Šmarca, KS Homec – Nožice, KS Šmarca in Župnija Homec pripravili razstavo ter predstavitev kataloga z naslovom »Dobro vzgojena mladina, srečna domovina«. Odprtje razstave, ki prikazuje življenje v krajih pod homškim hribom v obdobju med letoma 1918 in 1941, je v Plečnikovi vili na Homcu potekalo v soboto, 16. marca 2019.

»Z odpiranjem vrat v zanimivo preteklost, se z razstavo zopet podajamo na obisk v čas naših prednikov, ki nam prikazujejo pomembne dogodke v celotni družbi, življenjske navade in ostale posebnosti, ki so bile vredne zapisa v zgodovinsko kroniko tiste dobe«, je ob odprtju razstave dejal Borut Jenko, predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec in soavtor postavitve razstave. Pozdravil je tudi goste, Mateja Slaparja, župana Občine Kamnik, Marjeto Rode, predsednico Krajevne skupnosti Homec – Nožice, Andreja Ulčarja, predsednika PGD Homec, Gašperja Mauka, homškega župnika, Mateja Sodina, lastnika Plečnikove vile ter vse obiskovalce. V nadaljevanju je podal nekaj informacij o razstavi in zamisli za samo postavitev razstave, ki vključuje slikovno gradivo fotografa Petra Nagliča. Razstava sovpada ob letošnjih jubilejnih ustanovitev in gradenj izpred osemdesetih in devetdesetih let, ki jih bodo obeležili na Homcu.

Borut Jenko, predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec.

Slavnostni govor je imel dolgoletni strokovni sodelavec dr. Janez Marolt, ki je med drugim pohvalil razstavo, saj je, kot je dejal, pred nami nov, drugi del zgodovinske kronike življenja naših babic in dedkov pod homškim hribom, zbran v razstavni katalog s pomenljivim naslovom, »Dobro vzgojena mladina, srečna domovina«, ki je izšel letošnjega marca. Pred prvo razstavo leta 2017, pa je izšel prvi katalog z naslovom »Poduku in razvedrilu«. Ta posrečena misel – Dobro vzgojena mladina, srečna domovina,  je bila zapisana na fasadi tedanje nove homške šole, zgrajeni leta 1938, je zelo aktualna tudi danes. Omenjeni katalog je na pot pospremil istoimensko razstavo. Ko pa razstave že dolgo ne bo več, bo ta katalog še vedno nosil spomin nanjo.

Dr. Janez Marolt, strokovni sodelavec pri postavitvi razstave in izdaji kataloga.

Tudi soavtor razstave Matjaž Šporar je spregovoril nekaj besed o ideji za razstavo, ki so jo predstavili ravno ob letošnji 90-letnici ustanovitve PGD Homec in gradnje gasilskega doma na Homcu ter 80 letnici izgradnje ljudske šole na Homcu. Fotograf Peter Naglič, je takrat vse to fotografiral in s tem ohranil neprecenljivi dokaz začetka gradnje in odprtja obeh stavb.

Čas je da ponovno zavrtimo čas nazaj in skočimo v čase, ki so že minili, vendar zaradi nekaterih posameznikov, kot je bil legendarni fotograf Peter Naglič iz Šmarce pri Kamniku, ki je zapustil veliko zapuščino več kot deset tisoč kakovostno izdelanih posnetkov, ki so ohranjeni v originalni obliki, lahko pogledamo v tiste čase tudi danes. Peter Naglič je bil kot navdušen amaterski fotograf prisoten skoraj povsod. S svojim fotoaparatom je zabeležil veliko dogodkov, ki so tako neizbrisen dokaz dela in življenja naših prednikov.

Matjaž Šporar, soavtor razstave in skrbnik fotografske dediščine njegovega deda Petra Nagliča.

Vse navzoče je pozdravil tudi župan Občine Kamnik Matej Slapar, ki je dejal, da je to res zgodovinska razstava, saj tako bogatega slikovnega materiala dejavnosti ljudi in dogodkov iz tistega časa verjetno nima noben kraj v Sloveniji. Seveda si je razstavo tudi z ostalimi obiskovalci po odprtju z veseljem in zanimanjem ogledal.

Borut Jenko se je vsem govorcem zahvalil za izrečene lepe misli in besede ter jim podaril bogat slikovni katalog, ki ga je bilo mogoče kupiti na razstavi. V kulturnem programu je sodelovalo prvo slovensko pevsko društvo Moški pevski zbor Lira Kamnik, ki deluje pod vodstvom dr. Andreja Missona.

Razstava je enkratna, razstavljene fotografije pa so z dokumentiranimi pisnimi viri postavljene na štiriindvajsetih panojih. Zato si le vzemite čas in si oglejte to neprecenljivo zgodovinsko razstavo. Na ogled bo še v nedeljo, 17. marca med 8. in 12. ter 15. in 18. uro ter v soboto in nedeljo, 23. in 24. marca med 8. in 12. ter 15. in 18. uro

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi