Dnevno sobo Domžalčana Tomaža Usenika krasijo velike jaslice

Na Slovenskem se na prvi Sveti večer po domovih tradicionalno postavljajo jaslice, ki so vse bolj ali manj na vso moč podobne resničnim okoliščinam Kristusovega rojstva. Nemalokrat pa jaslice vsebujejo tudi slovenske motive. Nekaterim posameznikom, pa je postavljanje jaslic še posebno v veselje. Zato so njihove jaslice unikatne, vsako leto drugačne, pa tudi veliko večje, kot običajno.

Eden izmed takšnih ljubiteljev jaslic je zagotovo Domžalčan Tomaž Usenik, ki mu je vsakoletno postavljanje jaslic še posebej v veliko veselje. Ko smo ga obiskali na domu, smo v njihovi dnevni sobi zagledali prekrasne velike jaslice, nad katerimi stoji veliko in lepo okrašeno božično-novoletno drevesce. Tomaž nam pove, da gre za družinsko zamisel, da bi imeli doma malo večje jaslice, kot so običajno po drugih domovih. Prav tako jaslice postavijo vsako leto drugače. Nekatere figure, ki sestavljajo jaslice so stare že okrog štirideset let, nekaj med njimi je že tudi obnovljenih, nekaj pa je novejših, saj vsako leto dokupijo kakšne nove. Vse figure pa so nastale izpod rok akademskega kiparja Viktorja Konjedica.

Vasica, ki krasi del jaslic pa je tipična slovenska vas s cerkvico in hiškami, ki jih je naredil njegov oče. Letos je Tomaž za hlevček uporabil veliko korenino, nad katero je obesil pleteno zvezdo repatico. Seveda se po jaslicah vije tudi potok, nad katerim je postavljen lesen most. Za žuborenje vode, pa skrbi vodni mlin. Tisti pravi čar jaslicam pa je Tomaž dodal z ravno pravšnjo mero osvetlitve, ki v temi gledalcu pričara pravo božično noč.


Naj na koncu dodamo, da so vsakoletne žive jaslice na domžalski Goričici, ki so jih letos odigrali že peto leto zapovrstjo, prav Tomaževa ideja in zasluga, da je do tega običaja prišlo tudi v Domžalah. Tomaž vsako leto tudi poskrbi za izvedbo in režijo živih jaslic.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi