Dnevnik Diane Budisavljević – film o eni največjih humanitarnih zgodb druge svetovne vojne

Igrano-dokumentarni film o neverjetni reševalni akciji otrok, ki se je med drugo svetovno vojno dogajala v Zagrebu ter veliki zmagovalec letošnjega puljskega festivala, ki je iz arene odnesel kar šest nagrad je v soboto, 8. februarja 2020, doživel domžalsko premiero. Pogovora, ki ga je vodil Jure Matičič iz Mestnega kina Domžale se je udeležila režiserka Dana Budisavljević.

»Ne vem, kako je v Sloveniji, na Hrvaškem je revizionizem zelo močan. Družba je razdeljena na ustaše in partizane. Mislim, da je vrednost tega filma, da stvari spet postavi na svoj prostor s humanitarno zgodbo o Diani Budisavljević, ki ni politično pripadala nikomur, ne ustašem ne komunistom. Z njeno zgodbo, reševanjem otrok iz taborišča NDH, se stvari uredijo. Mislim, da po tem filmu nihče več ne more reči, da niso obstajala taborišča in rasni zakoni. In niti tega, da so se komunisti po vojni res vedli kot zmagovalci oziroma da niso dovolili zaslug za to nikomur drugemu,« je v pogovoru dejala režiserka Dana Budisavljević.

Glavna junakinja zgodbe je iz zloglasnih taborišč, ki so jih ustanovili ustaši, kolaboracionisti nacistične Nemčije, s peščico najbližjih sodelavcev pred gotovo smrtjo rešila več kot deset tisoč otrok. Njeno ime je bilo za veliko let izbrisano iz zgodovine, njene izjemne zasluge pa pripisane drugim. Zanjo nikoli niso slišali niti otroci, ki jim je rešila življenje. Ime ji je Diana Budisavljević.

Dana Budisavljević je rojena leta 1975 v Zagrebu. Na zagrebški Akademiji dramskih umetnosti je diplomirala iz filmske in TV montaže. Delala je kot montažerka, asistentka produkcije in organizatorka filmskih festivalov. Kot režiserka je debitirala leta 2004 z dokumentarcem Sve 5!. Dnevnik Diane Budisavljević je njen prvi celovečerni film. Enaka priimka pogumne ženske, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaškega taborišča rešila več kot deset tisoč otrok, in mlade režiserke Dane, sta naključje. A obenem ključ, da je dnevnik, nepoznan v javnosti, izdan pri znanstveni založbi, priromal v roke ustvarjalke, ki je začutila, da je to zgodbo morala povedati. Še posebej v časih, ko se tudi na hrvaškem skuša zanikati zločine ustašev.

Pogovor z režiserko Dano Budisavljević o njenem prvem celovečercu si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi