Dediščina domače pokrajine v likovnih delih učencev OŠ Rodica

Leto 2018 je Evropsko leto kulturne dediščine, ki poteka pod sloganom »Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost«. Kulturni dogodki se odvijajo po vsej Evropi – tudi v Sloveniji, ki neprecenljivo dediščino ohranja za prihodnje rodove ter jo želi predstaviti svetu. Evropskemu projektu so se pridružili tudi učenci in učitelji Osnovne šole Rodica, se ozrli okoli sebe ter odkrivali dediščino domače pokrajine. Nastala je istoimenska razstava, ki bo v Knjižnici Domžale na ogled do 6. oktobra 2018.

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 17. septembra 2018, potekalo odprtje razstave, na kateri so učenci likovnega krožka OŠ Rodica na ogled postavili svoja likovna dela, ki so jih ustvarjali v lanskem šolskem letu, pod vodstvom mentorice Ani Gale, ki je tudi pripravila kulturni program ob odprtju te enkratne razstave.

V kulturnem programu je sodeloval Otroški mešani pevski zbor OŠ Rodica, ki ga vodi zborovodkinja Ema Cerar, na klavirju pa jih je spremljal Uroš Pele. Prireditev so vodili učenci Eva Vale, Svit Mandelj in Brina Mlakar. V kulturnem programu so zaplesali tudi plesalci Otroške folklorne skupine Domžale, pod vodstvom Damjane Praprotnik. Učenci so uprizorili tudi odlomek o začetku izdelovanja slamnikov v Domžalah.

Ob koncu kulturnega programa je nekaj besed spregovorila ravnateljica OŠ Rodica Milena Vidovič, ki se je zahvalila vsem nastopajočim in seveda mentorici Ani Gale, da ji je s toliko požrtvovalnosti in truda uspelo prirediti tako odličen program in seveda spodbuditi učence, da so šli na izlete po točkah domžalske kulturne dediščine in vse to spravili na risalne liste. Na projektu so sodelovali učenci vseh razredov, najbolj pa so bili po besedah mentorice dejavni učenci druge triade. Učenci so izkoristili prijetno s koristnim, saj so si ogledali različne točke domžalske kulturne dediščine – kulturne in naravne znamenitosti, ter vse to prelili na papir, okvirili ter postavili na ogled obiskovalcem domžalske knjižnice. Vabljeni, da si ogledate razstavo tudi vi, saj se boste po beseda mentorice Ani Gale, podali po poteh izjemne kulturne dediščine, ki jo imamo v Domžalah in okolici.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi