Dan državnosti tradicionalno obeležili tudi na Homcu

Na Homcu pred lipo samostojnosti že 25. leto zapored pred dnevom državnosti pripravijo slavnostno akademijo s katero obeležijo dan, ko smo postali samostojna država. Še pred tem dogodkov pa v kapeli sv. Križa na Homcu poteka sveta maša za domovino.

V organizaciji KS Homec-Nožice, KS Preserje, Župnije Homec, Župnijske Karitas Homec, KD Jože Gostič Homec, Skavtskega stega Homec, PGD Homec in Športnega društvo Homec je na predvečer dneva državnosti potekala slavnostna akademija na kateri so počastili srebrni jubilej samostojne države Slovenije. Še pred tem je potekala sveta maša za domovino, ki jo je daroval homški župnik Lojze Hostnik. Na slavnostni akademiji, ki jo je povezovala Stanka Šarc Majdič je sodeloval Moški pevski zbor KD Janko Kersnik Lukovica, slavnostna govornica pa je bila podžupanja Občine Domžale mag. Jana Miklavčič. Kot je že običaj je po slovesnosti na tamkajšnjem športnem igrišču potekalo simbolično kresovanje, za katerega so poskrbeli skavti Skavtskega stega Homec.

Po zapeti himni in uvodnih besedah voditeljice programa je najprej spregovoril predsednik KS Homec-Nožice Andrej Repanšek, ki je vse prisotne pozdravil in dejal, da ga veseli, se že 25 let zapored pred dnevom državnosti zberejo pred lipo samostojnosti v središču Homca. Dejal je, da se bodo tudi v prihodnjih trudili in peljali tradicijo naprej. Vsem pa je zaželel lep praznik.

Podžupanja Občine Domžale mag. Jana Miklavčič.

Podžupanja mag. Jana Miklavčič je dejala, da ji je v veliko čast, da lahko spregovori ob tako pomembnem prazniku: »Prav je, da se ob tako pomembnih praznikih, kakršen je dan državnosti srečujemo ter se prazniku in sporočilu, ki ga ta prinaša posvetimo vsaj za kratek čas.« Po njenih besedah je bila današnja Republika Slovenija pred 25-timi leti na pomembni prelomnici in v tistem ključnem času smo Slovenci stopili skupaj z odločnostjo in jasnim ciljem imeti svojo državo. »Država je naša skupna skrb in naša skupna usoda. V teh letih samostojnosti se je zgodilo veliko dobrih stvari, pa tudi nekatere slabe, ki jih nismo ne želeli in tudi ne pričakovali. Zato nas kratkotrajni uspehi ne smejo uspavat, prav tako nas neuspehi ne smejo zaustaviti. Naša 25-letna mladenka je še vedno v razvoju«, je povedala mag. Jana Miklavčič. Izpostavila je tudi to, da danes živimo bolje, kot pred 25-leti, vendar na žalost ne vsi. Veliko ljudi namreč živi v stiski in revščini. Izpostavila pa je tudi beg možganov v tujino, saj vedno več mladih zapušča Slovenijo in išče priložnosti drugje.

Podžupanja je tudi dejala, da smo v zgodovini Slovenci pokazali, da znamo stopiti skupaj: »Zato si ponovno želim, da bi ne glede na politično pripadnost ali svetovni nazor, znali ponovno stopiti skupaj. Slovenska prihodnost je namreč odvisna od naših lastnih odločitev in od našega ravnanja.« Ob koncu pa je vsem čestitala za dan državnosti.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar