Dalmatinski pušeljc – Kamelije in Lavanda obudila spomin na poletje in morje

Za ljubitelje morja in živahnega dalmatinskega vzdušja, za občudovalce starih mestnih jeder, vonja po morju, soli in ribah se je vrnila nostalgija na poletne dni, čeprav smo komaj zakorakali v novo leto. Zazvenele so Dalmatinske ljudske pesmi, ki so bile predvsem enakozvočne in z lahkoto prepoznavne melodije, največkrat z ljubezensko vsebino. Pesmi, ki so optimistične, šaljive, duhovne, sentimentalne in pogosto spontane. Pesmi ki se največkrat pojejo v treh ali štirih glasovih, najbolj prepoznavna značilnost pa je, da se pesmi pojejo a cappella. Bistveno značilnost teh pesmi sta jo Ženska klapa Kamelije ter Klapa Lavanda na koncertu v Grobljah malo spremenili – pesmi so zaživele ob spremljavi kitar, mandolin in citer.

V klapah naj bi peli  moški, zadnje čase pa se pojavljajo tudi ženske klape. Ena od teh je Ženska klapa Kamelije, ki je v petek, 3. januarja 2020, v Kulturnem domu v Groblje pripravila koncert dalmatinskih melosov ter melodij slovenskih popevk. V goste so povabili še Klapo Lavanda, ki je s svojimi moškimi glasovi ter s spremljavo kitar in mandolin popestrila večer. Obe klapi sta pripravili pušeljc dalmatinske glasbe, ženska klapa Kamelije pa je dodala še nekaj cukrčkov iz sveta slovenske popevke.

Koncertni spored so razdelile v tri dele. V prvem delu so zapele Kamelije same, zatem je sledil repertoar Klape Lavanda, ob koncu pa so združeno zapeli še nekaj pesmi. Pevke so se zaradi svojega posebnega programa in začetkov delovanja v Kulturnem društvu Domžale poimenovale v Žensko klapo Kamelije. Že sam naslov skupine nam nakaže njihovo usmeritev, ki pa so jo razširile še na slovensko ljudsko in umetno pesem, prav tako pa tudi na slovenske popevke. Njihov vodja je Primož Leskovec, ki pa sedaj počasi niti vodenja pušča dekletom. Člani klape Lavanda izvajajo predvsem dalmatinske narodne ter novo komponirane priredbe pesmi, vendar pa jim tudi slovenske pesmi niso neznane. Njihov vodja je Fredi Pišek.

Ob koncu so se pevke zahvalile Antonu Košenini, da so lahko prepevali v Kulturnem domu Groblje, Mateju Primožiču, vodji OI JSKD Domžale, Pavletu Pevcu, predsedniku Kulturnega društva Domžale, gostom ter Primožu Leskovcu. Za zaključek so še združeno zapeli Dan ljubezni ter tako zaključili odličen koncert, ki ga je polna dvorana obiskovalcev nagradila z dolgimi aplavzi ter s tem dala vedeti, da je med njimi tudi pozimi nostalgija po morju in poletju zelo velika. Za izvajalce pa je to pomenilo, da so več kot odlično izpolnili pričakovanja obiskovalcev.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi