Cvetna nedelja v znamenju blagoslova zelenja in Kristusovega pasijona

6. postna nedelja – cvetna nedelja, ki je letos sovpadla na materinski dan, je prinesla radost med domžalske farane, saj je dopoldan minil v znamenju blagoslova butaric, cvetja, veličastne procesije, Kristusovega pasijona, ki so ga pripravili starši in njihovi otroci domžalske družinske kateheze. Jutranjo sveto mašo se je začela pri kapelici na Goričici, kjer je domžalski župnik mag. Klemen Svetelj z blagoslovom in žegnano vodo ter kadilom blagoslovil butarice, cvetje ter zelenje. Od kapelice pa so farani po poti okoli cerkve z zelenjem in butaricami vstopili v cerkev, kjer se je nadaljevala maša. Pri vseh svetih mašah pa smo poslušali pasijon, zapis Jezusovega trpljenja.

Pri deseti sveti maši je praznik cvetne nedelje popestrila tudi odlična glasba, ki je v spremljavi orgel odmevala po cerkveni ladji. Skupini domžalskega cerkvenega pevskega zbora se je pridružil svetovno znani bas baritonist Marko Fink. Rojen je bil v slovenski izseljeniški družini v Argentini, sicer pa večinoma živi in deluje v Ljubljani. Bil je član različnih vokalnih skupin v Argentini, solistično pevsko kariero pa je začel leta 1985. Izobraževal se je pri mnogih evropskih pevskih pedagogih. Medtem je deloval kot profesor agrarne zoologije na Univerzi v Buenos Airesu. Leta 1988 je na podlagi pevskih uspehov prejel štipendijo in odšel na izpopolnjevanje v London. Leta 1990 je debitiral na opernem odru v Salzburgu. Odtlej je nastopil na številnih evropskih odrih. Tudi njegova sestra Bernarda Fink Inzko, je slovenska pevka resne glasbe svetovnega slovesa. Marko Fink je kot svetovljan in uspešen glasbenik vedno tudi ambasador Slovenije in dokaz da je tudi s slovensko kulturo moč uspeti v svetu. Tako sta s sestro Bernardo pri ugledni francoski založbi izdala album s 32 slovenskimi samospevi. Ne glede na šolan glas profesionalnega pevca je Marko Fink velik ljubitelj ljudske in cerkvene pesmi in častilec njihovih izpovednih moči. Zbor in gosta Marka Finka sta na orglah spremljala Janez in Anže Kozjek.  

Marko Fink

Cvetna nedelja je polno zelenja in barv. Pomlad se prebuja, nas navdihuje z začetkom novega življenja. Vse kar mladike potrebujejo, imajo v naravi pripravljeno od Stvarnika. Tako tudi mi. Prejeli smo krst, obhajilo, Svetega duha, vsako nedeljo prejemamo sveto obhajilo in božji blagoslov. Potrebujemo še kaj? Nas tisto več obremenjuje in zato težje verujemo, da imamo vse? Tudi če nam gre težko, nam preizkušnje ukrivljajo telo in duha, pa vendar, tu je Sveti duh pomočnik in tolažnik. Pa še kakšnega Simona nam Gospod pošlje na pomoč. Res pa je, da smo le težko dovolj ponižni, skromni in sprejmemo pomočnika. Morda nas je sram, ali pa je po kotih duše še ostala koprena napuha. Bog nam je dal luči s svojimi zakramenti, toda sedaj ta luč osvetljuje tudi naše slabosti, katere si moramo priznati, jih obžalovati in položiti Gospodu pred noge. Daroval se je za nas. Smo se dolžni tudi mi darovati? Gospod je učencem naročil, naj obhajajo svete skrivnosti v njegov spomin. S trpljenjem je prenovil svet. Smo prenovili tudi sebe? Pripravimo se na teden, ki prihaja, bliža se dan križanja Kristusa ter njegovo vstajenje od smrti.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi