Cvetna nedelja: Spomin na slovesni Jezusov prihod v Jeruzalem

Cvetna nedelja, polno zelenja in različnih barv. Pomlad se prebuja, nas navdihuje z začetkom novega življenja. Vse kar mladike potrebujejo, imajo v naravi pripravljeno od Stvarnika. Tako tudi mi. Prejeli smo krst, obhajilo, Svetega duha. Vsako nedeljo prejemamo sveto obhajilo in božji blagoslov. Potrebujemo še kaj? Nas tisto več obremenjuje in zato težje verujemo, da imamo vse? Tudi če nam gre težko, nam preizkušnje ukrivljajo telo in duha, pa vendar, tu je Sveti duh pomočnik in tolažnik.

V nedeljo, 20. marca 2016, je bila Cvetna nedelja. Tudi v Domžalah je bilo okoli cerkve veličastno. Otroci, mladina in odrasli, polno se nas je zbralo z butaricami in zelenjem. Pevci župnijskega pevskega zbora so peli, pritrkovalci so izvabljali melodije iz zvonov, blagoslov zelenja, povorka z ministranti, na čelu s križem, odrasli in mladi skavti združeno v krojih v povorki za križem. Pevci s pesmijo in ostali farani z butarami, eni velikimi, drugi manjšimi, donenje orgelske glasbe, ko povorka krene v božje svetišče – cerkev, kjer je že polno vernikov … Kaj je lepšega na cvetno nedeljo. Ob koncu pa še branje Kristusovega Pasijona, zapis Jezusovega trpljenja in smrti, ki smo ga poslušali.

Božja beseda te nedelje nas želi uvesti v skrivnosti velikega tedna. Najprej srečamo Jezusa, ki sedeč na osliču prihaja v Jeruzalem. Množica ga pozdravlja. Jezus je novi kralj, ki prihaja. Prerok Izaija govori o kralju, ki bo ponižan, tepen in svojega obličja ne bo skrival pljunkom in sramotenju. Tudi apostol Pavel govori o Bogu, ki se je ponižal, vzel nase podobo hlapca in umrl na križu. In to je Jezus bil. Veselju prihoda v Jeruzalem sledi zadnja večerja, izdaja in Pilat, ki Jezusa izroči množici, ki ga je pred časom tako bučno pozdravljala. Zdaj iz njihovih ust kriči: »Križaj ga!« In tako sledi težka in dolga pot na Kalvarijo, kjer Jezus, prebičan in zapljuvan doživlja zapuščenost od svojega Očeta. »Moj Bog, moj Bog zakaj si me zapustil?« Nato izdihne. In tretji dan pokaže, da je močnejši od smrti. Vstane v zarjo velikonočnega jutra in pokaže pot k naši odrešitvi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi