Citre zazvenele pod slamnikom

Igranje na različnih oblikah citer je na Slovenskem že dolgo prisotno. Priljubljene so bile predvsem med obema vojnama, ko ni bilo slovenske družine brez njih. V zadnjih desetletjih je igranje na citre doživelo nov preporod, tudi po zaslugi aktivnih posameznikov, skupin in društev, ki uspešno popularizirajo ta skorajda pozabljeni ljudski inštrument, imenovan tudi klavir malega človeka. V sredo, 16. maja 2018, so obiskovalci Slamnikarskega muzeja v Domžalah prisostvovali citrarskemu koncertu, ki so ga poimenovali “Citre pod slamnikom”.

Vsa ljubiteljska društva rada sodelujejo med seboj, saj s tem spoznavajo nove kraje, pridobijo si nove izkušnje, spoznajo nove prijatelje in ne malokrat se zgodi, da se med seboj pobratijo in se potem vsako leto srečajo ob različnih priložnostih. Enkrat pri enem, drugo leto pri drugem. Tako so se tudi na citrarskem koncertu, ki je potekal v Slamnikarskem muzeju Domžale družili in se spoznavali ter si delili izkušnje, saj je zaigralo kar nekaj članic in članov iz treh citrarskih skupin, ki so obenem obeležili tudi Teden ljubiteljske kulture. Na tem koncertu so nastopili: Citrarska skupina Dominae iz Grosuplja, citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale ter Citrarski trio, ki jih poučuje profesorica citer Damjana Praprotnik.

Dobro zamišljen scenarij o potovanju domžalskega slamnika, sta uspešno odigrala Domen in Jure Osterman. S predstavitveno besedo med nastopi se je domžalski slamnik ustavil v mnogih državah in nekaterih celinah, citrarji pa so po predstavitvi zaigrali melodijo iz predstavljenih krajev. Seveda se je slamnik ustavil tudi doma, kjer je spoznal, da je povsod lepo, doma pa je najlepše.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi