Citrarji, pozdravljeni v Domžalah!

Ta vikend bodo Domžale ozaljšane z zvoki citer. V soboto, 20. maja 2023, ob 10. uri se bo v središču Domžal odvijal dogodek »S citrami po Domžalah«, v nedeljo, 21. maja 2023 ob 18. uri pa bo v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekal koncert Michala Müllerja, citrarja iz Češke. Uvod v citrarski vikend v Domžalah se je začel v petek, 19. maja 2023, v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah, kjer je potekal dogodek “Pozdravljeni citrarji”, ki se je začel s sveto mašo in nadaljeval s krajšim koncertom treh domžalskih citrarskih skupin, ki so s programom pozdravile gostujočo citrarsko skupino Světlušky, ki prihaja iz Češke.

Sveto mašo je daroval dr. Andrej Marko Poznič, župnik Župnije Ihan, somaševal pa je župnik Jan Mach iz župnišča v vasici Likov pri Zlinu na Češkem, pri maši pa je Marijine pesmi izvajala Banda citrarska s tenoristom Klemenom Torkarjem. Po sveti maši so na uvodnem koncertu »Pozdravljeni citrarji« nastopili Banda citrarska iz Ihana ter tenorist Klemen Torkar, citrarska skupina Notice, obema skupinama je mentor prof. Peter Napret, citrarke in kitaristi Društva Lipa Domžale pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik in Jasmine Levičar ter češki citrar Mihael Müller, ki ga bomo spoznali tudi v soboto dopoldan na tržnem prostoru v Domžalah ter v nedeljo v Slamnikarskem muzeju v Domžalah, kjer bo imel samostojen koncert.

Po sveti maši in v uvodu v koncert je vse zbrane pozdravil Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, ki je povedal, da ni dolgo nazaj, ko so v mestu Domžale in njegovi bližnji okolici začeli z igranjem citer. Povedal je, da ga še posebej veseli, da je ena izmed začetnikov tudi Univerza za tretje življenjsko obdobje, Društvo Lipa Domžale, in sicer na pobudo Bože Bauer in prof. Petra Napreta, za kar jima gre vso priznanje. “Prav v našo Lipo, pa tudi z vsemi, ki so s tem nadaljevali, med katerimi sta tudi Glasbena šola Domžale, citrarska skupina Notice iz Kulturnega društva Domžale in Banda Citrarska iz Kulturnega društva Ihan, so naše Domžale postajale center slovenske citrarske glasbe. Ta je postala pomemben del bogate, pevske in glasbene dejavnosti, ki se lahko pohvali kot del raznovrstne kulturne dejavnosti, v kateri imajo številne kulturne skupine in posamezniki v naši kulturi posebno mesto. Dogodek »S citrami po Domžalah« je tako od leta 2017 postal tradicionalna glasbena in pevska prireditev, zelo obiskana, saj vsako leto sodeluje preko sto citrarjev. Je zelo zaželena med nami, saj je splošno znano, da so citre eden najpriljubljenejših glasbenih instrumentov med Slovenci, ki ima pravzaprav iz leta v leto več ljubiteljev,” je dejal Ravnikar.

V nadaljevanju je povabil navzoče s prošnjo, da naj pripeljejo v soboto čim več obiskovalcev na ploščad pred Vele, ko se v središču mesta pričenja tradicionalna in težko pričakovana citrarska slovesnost, saj se bodo na več lokacijah po Domžalah predstavile različne citrarske skupine. Letošnja prireditev je mednarodna, saj bodo med nami tudi citrarske skupine iz tujine. Med njimi je skupina citrarjev pod imenom Svetlusky iz župnišča v vasici Lukov pri Zlinu na Češkem. Tamkajšnji župnik Jan Mach, ki je danes somaševal z dr. Andrejem Markom Pozničem, je tudi njihov učitelj citer. Vsako leto organizirajo poletni citrarski seminar, kjer poučuje njihov najbolj znani citrar Michal Müller, ki smo ga nocoj slišali z dvema skladbama. Lahko se pohvalijmo, da so se poletnega seminarja udeležili že tudi naši učitelji Peter Napret, Silvia Igerc in Damjana Praprotnik.

V soboto bodo na ploščadi pred Vele in v središču Domžal zvenele najbolj priljubljene citrarske melodije, med katerimi bomo lahko pozdravili naše slovenske citrarske skupine, citrarsko skupino iz Češke in tudi glasbenike iz Glasbene šole Grafenstein iz Avstrije. Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi nekaterih nepomembnejših slovenskih citrarjev; Peter Napret, Neli Kos, Damjana Praprotnik, Jasmina Levičer, Dejan Praprotnik …

Ta veliki citrarski dogodek v Domžalah so organizirali Občina Domžale, JSKD OI Domžale, Zveza kulturnih društev Domžale, Kulturno društvo Domžale, Društvo Lipa Domžale in Citrarsko društvo Slovenije.

Dobrodošli v Domžalah in uživajte ob citrarski glasbi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi