Citizenfour – »To ni film o meni. To je film o vseh nas.« Edward Snowden

Januarja leta 2013 je Laura Poitras že nekaj let snemala film o spornem delovanju ameriških obveščevalnih služb po 11. septembru, ko je začela prejemati kodirana elektronska sporočila. Pošiljatelj, ki se je predstavljal kot »Citizenfour«, je bil pripravljen razkriti sistematični in vsesplošni nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. Režiserko je izbral, ker je vedel, da je tudi sama že dolgo tarča vladnega nadzorovanja.

Pet mesecev kasneje je Laura Poitras skupaj z novinarjem Glennom Greenwaldom odpotovala v Hongkong na prvo od mnogih srečanj s človekom, ki je svetu kasneje postal znan kot Edward Snowden. S seboj je prinesla kamero. Dokumentarni triler Citizenfour prikazuje, kako je Edward Snowden razkril množično in nezakonito poseganje v zasebnost ameriške Agencije za nacionalno varnost. O svojem telefonu, elektronski pošti, kreditni kartici in spletnem brskalniku ne boste nikoli več razmišljali na enak način. Oskar za najboljši dokumentarec.

Po ogledu filma v Mestnem kinu Domžale, je sledil pogovor o zbiranju in razpečevanju gradiva na spletu, o spornih nalaganjih slik, o varovanju osebnih podatkov in še mnogo dobrih zgodb in nasvetov smo slišali iz prve roke nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ter od dr. Rudija Rizmana. Zanimiv pogovor je vodil Jure Matičič.

Film si v Mestnem kinu Domžale lahko ogledate še v četrtek, 09. 04. 2015, ob 18.00 uri in v ponedeljek, 27.04.2015, ob 20.15 uri.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov