Čipkasti kapniki

V prostorih Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, je klekljarska skupina Slamice, v sodelovanju z veziljami iz Domžal in prostovoljkami Unicefa pripravila skupno razstavo čipk, vezenin in punčk. Razstavo zanimivih izdelkov iz čipk in vezenin, ob katere so dodali še punčke iz cunj, pripravijo vsako leto, ob tem pa razstava vedno nosi neko rdečo nit. Letos je bila rdeča nit »Čipkasti kapniki«, saj so klekljarice po slikah, ki jih je posredoval Aleš Stražar, predsednik Društva za raziskovanje jam Simon Robič iz Domžal, sklekljale čudovite kapnike, človeške ribice in netopirje.  Razstavo so popestrili še s čipkami na lučkah, ki so jo ustvarile klekljarice iz vse Slovenije, potujejo pa po celi Evropi. Razstavo so poimenovali »V čipke ujeta svetloba«, bila pa je v nizozemskem Zaandamu nagrajena s prvo nagrado.

Odprtje razstave je v prostorih Društva Lipa Domžale potekalo v petek, 17. maja 2019. Odprtja so se udeležili Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, Marija Rupert, mentorica klekljarske skupine, Vida Burnik, mentorica za vezenje, Metka Paternoster, mentorica Unicefovih prostovoljk, Aleš Stražar, predsednik Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale ter oskrbovanci  Varstveno delavnega centra Tončke Hočevar Ljubljana z mentorico Meto Pajk.

Klekljanje se verjetno vsakemu posamezniku zdi precej zahtevno izražanje človeka. »Treba je imeti talent,« reče marsikdo. No, nekaj je že na tem. A talent nekako predstavlja 30% uspeha, 70% pa trdo delo in vztrajnost, pa ni važno za kakšno dejavnost gre. Tako bi moral vsakdo, ki se potiho spogleduje s to vrsto dejavnosti v tretjem življenjskem obdobju, najprej verjeti vase, pogumno prijeti za kleklje, narisati predlogo, naviti nit, pripraviti povšterček in bucike  in pogumno začeti. Tako si bo obogatil siv vsakdan, se razvijal in izražal na svoj način, užival v druženju in izzivih.

Marija Rupert in Aleš Stražar.

V klekljarskem krožku tedensko ustvarjajo nove umetnije, jih ob letu razstavljajo in dokazujejo, da tudi v zrelih letih lahko sebi popestriš življenje in ustvarjaš zase, pa tudi za druge, predvsem pa skrbiš za svojo vsestransko rast, dobro voljo, kondicijo in zdravje. Klekljarska skupina Slamice se v Društvu Lipa Domžale ukvarja s staro umetnostjo klekljarskih del, vodi pa jih Marija Rupert, ki je v društvu tudi pričela s to dejavnostjo. Skupina vsako leto skupaj z veziljami iz Domžal in prostovoljkami Unicefa pripravi razstavo čipk, vezenin in punčk, na kateri pokažejo vedno kaj novega. Letos je bil poudarek na  »Čipkastih kapnikih«.

Predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar je v uvodu odprtja razstave dejal, da je razstava nastajala skozi celotno šolsko leto, obiskovalci pa si lahko ogledajo zanimive izdelke ročnih spretnosti ustvarjalk. Na razstavi so poleg čipk in Unicefovih punčk na ogled tudi vezenine domžalskih vezilj, ki jih vodi Ana Burnik. Ravnikar se je vsem ustvarjalkam in njihovim mentoricam zahvalil za pripravo čudovite razstave ter kitaristkam, vodi jih prof. Damjana Praprotnik, ki so poskrbele za glasbeno obarvan kulturni program.

Marjan Ravnikar z oskrbovanko Varstveno delavnega centra Tončke Hočevar Ljubljana. Le-ti se vsako leto udeležijo njihove razstave.

Nekaj besed je spregovoril tudi predsednik Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale Aleš Stražar, ki je dejal, da je na pobudo Marije Rupert, mentorice klekljaric Društva Lipa Domžale in Varstveno delavnega centra Tončke Hočevar Ljubljana, dostavil slike iz jam s čudovitimi kapniki in človeškimi ribicami, ki so jih klekljarice »oblekle« s čipkami različnih barv. Zelo je ponosen, da so jamske umetnine v čipki videti tako odlične, zato se nadeja, da bo razstava čipk, ki bo sedaj potovala po knjižnicah, našla tudi mesto v Jamarskem domu na Gorjuši. Kot je dejal Aleš, imamo jame, imamo kapnike, nimamo pa kapnikov v čipki.

Punčke iz cunj za otroška življenja Društva Lipa Domžale je začela delovati spomladi leta 1997. Letos torej praznuje 22-letnico obstoja, v njenih programih je vključenih več sto upokojenih občanov. V raznoliki dejavnosti društva prav gotovo izstopajo prostovoljke, ki so se približno pred šestnajstimi leti priključile Unicefovemu programu izdelovanja Punčk iz cunj. Gre za program, katerega izključni namen je dobrodelnost, saj gre ves izkupiček od prodaje oziroma posvojitve – cena je enotna 20 evrov – za nakup cepiva za afriške otroke.

Letošnja razstava nosi naslov “Čipkasti kapniki”.

V kulturnem programu na odprtju razstave čipkarskih del, ki si jo je v prostorih Društva Lipa Domžale (Ljubljanska 58, Domžale) možno ogledati še v soboto, 18. in v nedeljo, 19. maja 2019, med 10. in 18. uro, so sodelovale kitaristke Društva Lipa, ki jih vodi prof. Damjana Praprotnik. Posebni gostje na odprtju razstave so bili oskrbovanci Varstveno delavnega centra Tončke Hočevar Ljubljana, ki se razstave udeležijo vsako leto.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi