Čipkasti kapniki v Krajevni knjižnici Ihan

V sredo, 4. septembra 2019, se je turneja razstave “Čipkasti kapniki”, izdelke so pripravile klekljarice skupine  “Slamice” iz Društva Lipa Domžale, preselila v Krajevno knjižnico Ihan, ki je dobila svoj dom v novem delu podružnične Osnovne šole Ihan. Knjižnica je lepo urejena in dobro založena s knjigami za vse generacije.

Ihan je naselje na levem bregu Kamniške Bistrice v Občini Domžale. Ihan je razpotegnjeno naselje ob lokalni cesti Domžale – Dol pri Ljubljani. V Ihanu in bližnjih zaselkih sta se med drugimi rodila jezikoslovec Anton Breznik in filozof Tine Hribar.

Bojda, iz Ihana prihajajo prvi zametki pletenih slamnatih kit, ki so kasneje glavna surovina za izdelavo svetovno znanih  “domžalskih slamnikov”. Znan je tudi ihanski kamen, imenovan “pisana ihanska breča”, iz katerega so domači kamnoseki klesali portale, vodnjake in stopnišča. Eno od njih je tudi v Domžalskem domu na Ljubljanski cesti 58 v Domžalah. In ne nazadnje, iz Ihana prihaja tudi aktualni župan Občine Domžale, Toni Dragar.

Razstava bo odprta do 27. septembra 2019. Vljudno vabljeni!

Avtor: Mirjana Kavčič; Foto: Mirjana Kavčič

Komentarji uporabnikov
Tagi