Četrtošolci ohranjamo stare šege

12. marca praznujemo gregorjevo, nekoč god sv. Gregorja, predvsem pa dan, ko se po starem verovanju "ženijo ptički". Gregorjevo je ime dobilo po papežu Gregorju Velikem, ki je živel v 6. stoletju in je veljal za dobrega papeža.

Z gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj –eno od teh tako pravi, da bo prva ptica, ki jo mlado dekle na ta dan vidi, naznanila, kakšen bo njen mož. Druga šega pa pravi, da sv. Gregor prinaša luč in na ta dan "luč v vodo vrže" – po ljudskem izročilu se do gregorjevega dan toliko podaljša, da so lahko delavci, ki so do tedaj delali ob svetlobi petrolejk, luč "vrgli v vodo". Gregorjevo ponekod praznujejo še danes. Še posebno dobro je tradicija spuščanja »gregorčkov« po rekah in potokih ohranjena na Gorenjskem, v krajih z dolgoletno obrtniško tradicijo. Na predvečer praznika so obrtniki nekoč po zraku vihteli bakle iz starih, v smoli namočenih metel, v starih peharjih pa so zažigali s smolo polite oblance in jih spuščali po vodi, češ naj voda odnese neprijetno delo pri slabi luči. Danes po vodi spuščajo umetelno izdelane hišice ali ladjice, v katere postavijo svečke.

Četrtošolci s svojimi razredničarkami so jih pretekli teden izdelali v Menačenkovi domačiji, kjer smo se udeležili delavnice Gregorjeve lučke – prinašalke pomladi.

Na delavnici je vsak udeleženec naredil svojo ladjico iz naravnih materialov. Ga. Katarina nam je sprva povedala nekaj o gregorjevem, starem običaju, ki ga ponekod še vedno oživljamo. Nato nam je pokazala in razložila postopek izdelave ladjice in pričeli smo z delom. Delavnica je trajala 60 minut, tako da smo morali kar hitro obrniti prste, da smo svoje ladjice naredile res dobre. Vsak je nato svojo ladjico v vrečki odnesel domov.

Na predvečer gregorjevega, v torek, 11. marca 2014, pa smo se vsi četrtošolci matične šole skupaj s starši, bratci, sestricami, prijatelji in učiteljicami dobili v Mali Loki, kjer smo naše »gregorčke« spustili po Mlinščici. S tem smo nekako simbolno nakazali, da smo pogasili luči, saj prihaja pomlad, z njo pa daljši dnevi.

Razredničarke se zahvaljujemo vsem staršem, ki ste pripomogli k ohranjanju stare slovenske šege in se udeležili spuščanja »gregorčkov«.

Prav tako se zahvaljujemo gasilcem PGD Domžale, ki so bili prisotni na dogodku, da so skrbeli za varnost in pobiranje »gregorčkov« iz Mlinščice.

Posebna zahvala pa g. Potočniku za vso pomoč pri organizaciji tega krasnega večera.

Hvala in v upanju na lepe pomladne dni vas pozdravljamo razredničarke 4. razreda OŠ Domžale.

Avtor: Petra Zupančič; Foto: Tomaž Zupančič
Tagi