Četrtinka – Koncert ob 25-letnici Domžalskega komornega zbora

Začetki Domžalskega komornega zbora segajo v pomlad 1987, ko je prenehal prepevati Domžalski oktet, ki je vrsto let uspešno deloval pod vodstvom Karla Leskovca. Po prizadevanjih nekaterih članov okteta: Francija Bečaja, Jožeta Stupice in Janeza Nastrana, so v letu 1987 ustanovili mešani oktet, ki je kmalu prerasel v komorni zbor.

V juniju 1987 je deset pevk in pevcev že nastopilo na srečanju oktetov v Šentjerneju. Velika želja po petju in druženju v okviru zbora je bila neizmerna. Tako se je zbor že novembra 1987 udeležil gorenjskega srečanja gorenjskih komornih skupin v Kranju. Za božič je že samostojno koncertiral v župnijskih cerkvah v Dobu in Domžalah, januarja 1988 pa v Mengšu, na Homcu in v Kamniku ter bil tako med prvimi, ki je prirejal božične koncerte. "S tem smo seveda prišli navzkriž s tedanjimi občinskimi vodilnimi politiki. Preslišali smo prenekatero pikro na račun naših nastopov po cerkvah", se spominja Karel Leskovec. Zbor trenutno vodi zborovodja Fernando Mejias.

Ob svoji 25 letnici so nam v soboto zvečer v kulturnem doma Franca Bernika pripravili nepozaben koncert, ki je v polni dvorani gledalcem močno ogrel roke ob ploskanju. Podžupanja Andreja Pogačnik Jarc se je v uvodu koncerta zahvalila zboru za dolgoletno udejstvovanje na področju petja ter jim ob tej priložnosti podarila darilo.

Repertuar zbora zajema številna dela iz široke zakladnice umetnih pesmi, prav tako pa z veseljem prepevajo tudi slovenske narodne pesmi. Veliko so v teh 25. letih koncertirali po Sloveniji, gostovali pa so v ZDA, Kanadi, Argentini, Avstriji, Italiji, Nemčiji in Švici. Posneli so tudi kaseto slovenskih ljudskih pesmi, in zgoščenke z izvedbami Mozartovega Requiema, Haydnove Maše v D-molu. Božične pesmi in pesmi različnih avtorjev so izdali ob njihovi 20 letnici delovanja.

Napovedovalca Jaka Novak in Anja Loboda Čampelj sta spretno vodila glasbeni večer, nekajkrat pa sta presenetila gledalce s svojim nastopom. Tako je denimo Jaka poklical na oder prvega in drugega zborovodjo iz začetkov Domžalskega Komornega Zbora, Karla Leskovška in Tomaža Pirnata ter z njima naredil pogovor o tem, kako je bilo ob začetkih njunih dirigiranj. Z zborom so nastopili še na klavirju Tatjana Kaučič, na violini Neža Capuder ter na violončelu Katarina Kozjek.

Bilo je še nekaj presenečenj. S šopkom so bili obdarjeni avtorji glasbe, ki so jo komorniki izvajali, pridružili pa so se jim je tudi glasbeniki, ki so ob spremljavi klavirja, bas kitare ter bobnov, sodelovali s komornim zborom pri izvajanju pesmi. Predsednik komornega zbora je dobil veliko vedro barve, dirigent Fernando pa lepo žogo.

Po koncertu je sledilo še druženje v avli Kulturnega doma Franca Bernika.

Avtor: Miro Pivar; Foto:Miro Pivar
Tagi