Čebelarska društva Krtina Dob, Domžale in Lipa iz Koprivnice podpisali listino o sodelovanju in prijateljstvu – pobratenju

Domžalske čebelarke in čebelarji in vsi ostali, ki spoštujejo čebele in naravo so dočakali dan, ko so postali prijatelji s čebelarji onstran meje. Predsedniki treh čebelarskih društev Krtina Dob, Domžale in Lipa iz Koprivnice na Hrvaškem, so podpisali listino o pobratenju. Ideja, ki je zaživela me junijskim obiskom delegacije iz občine Domžale z županom Tonijem Dragarjem na čelu v Koprivnici, ko so se srečali z tamkajšnjim županom Mišelom Jakšićem, je obrodila sadove in v nedeljo, 10. decembra 2017, je sledil v prostorih Krajevne skupnosti Dob podpis listine o pobratenju med tremi društvi.

Slavnostni dogodek so začeli s sveto mašo ob nedavnem godu sv. Ambroža, zavetnika čebelarjev, ter za žive in pokojne čebelarje, ki jo je daroval dobski župnik Jure Ferlež. Sveto mašo je s svojim petjem popestril otroški zborček. Marjan Koderman, predsednik ČD Krtina Dob, katerega člani so tudi lepo okrasili oltar z čebeljimi pridelki, ter tudi zakusko ob koncu maše, je najprej prižgal svečo iz pravega čebeljega voska v spomin na pokojne čebelarje, zatem pa v nagovoru dejal: "Naše ČD Krtina Dob kakor tudi ČD Domžale in ČD LIPA Koprivnica, smo si želeli, da se pobratimo, kar pomeni, da postanemo še boljši in močnejši v čebelarstvu in ohranjanju naše čebele Kranjske sivke, ki je že ogrožena. Namen pobratenja je tudi ta, da se izmenjuje znanje v čebelarstvu in ohranjanju narave, ter da pridobivamo čim več kakovostnega medu in čebeljih pridelkov. Za vse to je potrebno kar mnogo znanja in dobre volje ter spoštovanje čebel. Bistveni namen današnjega srečanja čebelarjev tu v dobski cerkvi je, da se spomnimo našega zavetnika Sv. Ambroža in naših pokojnih čebelarjev …" Ob koncu se je zahvalil vsem čebelarskim društvom, ki so z prapori ozaljšali sveto mašo. 

Med pridigo je župnik Jure Ferlež dejal; "Ko se vam zahvaljujem, ker s svojim zgledom tudi nas navdihujete, kaj pomeni živeti z naravo, kaj pomeni biti v sožitju z naravo, želim, da bi bile med vami vezi, takšne, ki bi tudi druge nagovarjali, kaj pomeni biti brat in sestra. in zato podpiram to vaše pobratenje. Mi se moramo povezovati. Raje se imamo, lepše je vsem na svetu. In ljubezen ne more biti samo ideja, kot tudi pri Jezusu ni bila samo ideja, zato sem vesel, da pri pobratenju ne boste ostali samo pri zamisli, ampak se boste med seboj spodbujali in imeli radi. To Hrvaški in Slovenski narod še prav posebej potrebuje …"

Sledil je blagoslov praporov pobratenih čebelarskih društev ČD Krtina Dob, ČD Domžale ter ČD LIPA iz Koprivnice. Z stiskom in prekrižanju rok Marjana Kodermana, predsednika ČD Krtina Dob, predsednika ČD LIPA Koprivnica Zdenka Lončarića ter praporščaka ČD Domžale Franca Zajca, so tako tri društva postala povezana, kar je župnik Jure Ferlež tudi blagoslovil. V oznanilih se je župnik Jure zahvalil vsem, za lepo okrašeno in čisto cerkev, otroškemu pevskemu zboru za odpete pesmi, predstavil pa je tudi upokojenega duhovnika iz Londona Johna Whooleya, ki je prisostvoval pri sveti maši in je Juretov dolgoletni prijatelj, ki se vsako leto rad vrača v dobsko cerkev.

  

Po koncu maše je bilo dogodek potrebno ovekovečiti, kar so hrvaški in slovenski čebelarji in praporščaki z župnikom Juretom storili pred oltarjem, v župnijskih prostorih pa je vse čakala zakuska, ki so jo pripravile pridne roke čebelark in čebelarjev iz ČD Krtina Dob. Zatem je povorka z prapori krenila od župnijske cerkve Svetega Martina Dob do prostorov Krajevne skupnosti Dob, kjer so listino slavnostno podpisali Marjan Koderman, predsednik ČD Krtina Dob, Zdenko Lončarić, predsednik ČD LIPA iz Koprivnice ter Andrej Jus, predsednik ČD Domžale. Ker sta bila župan Občine Koprivnica Mišel Jakšić in župan Občine Domžale Toni Dragar zasedena, sta svoje podpise dala že pred nekaj dnevi.

Nekaj besed je o sodelovanju z čebelarji spregovorila tudi predsednica KS Dob Marija Ravnikar ter dodala, da je zelo vesela, da je do podpisa pobratenja prišlo prav pri njih v Dobu. Martin Otrin je v kulturnem programu kar nekajkrat raztegnil meh svoje harmonike, zatem pa so nekaj besed spregovorili še podpisniki listine o pobratenju. Goste iz Hrvaške pa je čakal še pester popoldan z ogledom čebelarskega muzeja ter Železne jame.

Več fotoutrinkov s slavnostnega dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi