Čaroben božični večer s Pevsko skupino RŽ

»RŽevci vam v mesecu obdarovanj želimo podariti tisto, kar nam je najljubše – lepo božično pesem,« se je glasilo vabilo pevske skupine RŽ iz Loke pri Mengšu, ki že trinajst let s svojim petjem razveseljuje poslušalce v bližnji in daljni okolici svojega kraja, kakor tudi širše. In ker je božični čas najlepši čas v letu, ki nas spodbuja, da smo radostni, dobrodelni, radodarni, prijazni, odpustljivi … je Pevska skupina RŽ v sredo, 25. decembra 2019, k cerkvi svetega Primoža in Felicijana v Loki pri Mengšu na koncert božičnih pesmi povabila krajane ter širšo javnost.

 »Je kaj lepšega kot kratek večerni sprehod do cerkve svetega Primoža in Felicijana, mimo mogočnega gradu Jable, ob siju vseh lučk, ki svetijo iz naših domov in nato s prijatelji nazdraviti, jim seči v roko ter zapeti kakšno lepo staro božično pesem?,« so pred začetkom koncerta povprašali Rževci. Nič ni lepšega, kot prepevati  pred veliko množico obiskovalcev, ki so prišli pred čudovito loško cerkev na ta res lep večerni koncert. Pod vodstvom njihovega umetniškega vodje Andreja Ropasa so zazvenele prelepe slovenske domače božične pesmi, ki so jih obiskovalci koncerta nagradili z dolgimi aplavzi. Predzadnja pesem, ki so jo zapeli, je bila njihova božično pesem »Nocoj solze mi ne dajo spati«, za katero je besedilo napisal pred dvema letoma preminuli zagnani kulturnik, gasilec in vsestranski Jože Brojan, glasbeno pa jo je preuredil Primož Kosec. »Le spi, le mirno spi, otroček mili, na betlehemski slamici, le spi, le mirno spi, otroček mili, ogenj še ljubezni v nas prižgi …,« se glasi del pesmi.

Koncerta sta se poleg velike množice obiskovalcev udeležila tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič ter Nataša Vrhovnik Jerič, predsednica KD Antona Lobode iz Loke pri Mengšu, ki je tudi organizirala koncert. Obiskovalci so se po koncertu ob toplem čaju in pecivu zahvaljevali pevcem za pripravo in izvedbo božičnega koncerta ter tudi članom kulturnega društva za pomoč pri izvedbi koncerta. Vsi so si zaželeli vesel božič in vse dobro v prihajajočem letu. Za konec pa so Rževci skupaj z obiskovalci zapeli še tradicionalno Sveto noč, saj ni zaključka božičnega koncerta brez te enkratne pesmi.

Pevska skupina RŽ prihaja iz Loke pri Mengšu in ima rojstni dan 6. avgusta 2006, ko so pevci na žegnanjsko nedeljo prvič zapeli v domači cerkvi svetega Primoža in Felicijana. Ime so pevci povzeli po žitu, ki je vaški simbol. Do vstopa v Kulturno društvo Antona Lobode, leta 2010, so prepevali le pri svetih mašah. Danes pa se lahko pohvalijo s številnimi nastopi. Imajo tudi nekaj lastnih skladb, za katera je besedilo napisal Jože Brojan, uglasbil pa jih je Primož Kosec. Zelo radi poustvarjajo tudi stare ljudske pesmi, ki so jih nekoč prepevali v Loki in njeni okolici.

»Vam, dragi naši prijatelji pa iskrena hvala, da nas spremljate, hvala za vzpodbudne besede, za stiske rok, za objeme …,« so se Rževci zahvalili vsem, ki jih spremljajo. Drugo leto na snidenje!

“Lučka v jaslicah tiho gori,
tople spomine nam v dušah budi.
Srečo, ki nismo je našli nikjer,
spet nam prinaša sveti večer.”

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi