Butara velikanka pri cerkvi Sv. Vida v Šentvidu pri Lukovici

V naših krajih že 11 let nastaja ena največjih stoječih butar velikank v Sloveniji. Turistično društvo Sv. Vid iz Šentvida pri Lukovici se namreč z vsemi vaščani tamkajšnjega kraja poveže v tem zanimivem običaju, ki počasi že prehaja iz generacije v generacijo.

»Naše aktivnosti se začnejo 14 dni prej, ko začnemo zbirati zelenje. Ljudi v vasi ves čas vabimo, da če doma obrezujejo, da vso zelenje pripeljejo k nam pod kozolec. Nato pa se en dan prej, preden se začne postavljanje butare, zberejo tisti, ki imajo čas, predvsem starejši in začnejo delati prve šopke,« pravi Matevž Kotnik, predsednik društva.

V šopkih je 7 vrst zelenja, kot nas pouči član društva Toni. Zakaj sedem? »Ker je 7 sveto število v krščanstvu, imamo sedem zakramentov, sedem zadnjih Jezusovih besed na križu, sedem naglavnih grehov in zato je tudi 7 vrst zelenja na butari. Pa še tistemu, ki kaj hudega stori, se odpušča 70 krat 7,« nas podučijo. Med zelenjem, ki jih zbirajo, so ciprese, bršljan, tisa, lovorikovec in podobno in seveda, na butaro velikanko paše tudi tisti, najbolj barviti del, ki je tako značilen – oblanci, da je butara res pisana.

Butara velikanka meri 23 metrov v višini, te dni pa si jo lahko ogledate pri cerkvi Sv. Vida v Šentvidu pri Lukovici. Ima med 700 in 800 kilogrami, letos pa se je zanjo »borilo« več kot deset članov, da je teden dni pred veliko nočjo zaživela v vsem svojem ponosu.

»Po krščansko je to stara tradicija, katere namen je, da se ljudje družijo, se spomnijo in pripravijo na veliki teden. Večino pa je bistvo druženje z dobrim namenom, da ljudje ne sedijo samo notri, za računalnikom in pred televizijo, ampak se pogovarjajo med seboj, se srečujejo in delajo prijetno s koristnim,« dodaja Matevž Kotnik. Ob tem pa pove, da tradicija že prehaja iz roda v rod, najmlajši član Žan je z njimi že leta in pridruži se jim čisto vsako leto, tako da se že kaže, da zgledi v vasi vlečejo.

Sicer pa imajo v Turističnem društvu Sv. Vid tudi številne druge tradicionalne projekte, ki potekajo skozi vse leto. Prvi dogodek v letu je pustna povorka, sledi že postavitev butare velikanke, pogosto se srečujejo na različnih predavanjih, glavni dogodek pa poteka 17. in 18. junija, na praznik Sv. Vida, ko bo tudi letos Vidov večer in Vidov sejem. »Na Vidov večer imamo glasbeno ali igralsko prireditev, naslednji dan pa je Vidov sejem, kjer se kuha golaž, blagoslovi pivo, stojnice so na vpogled.«

Organizirajo tudi različne kolesarske izlete, jeseni izvajajo delavnice peke kruha in zeliščarstva, vsakih nekaj let pa pripravijo tudi svojo gledališko igro. Imajo pa tudi za letos nov cilj – narediti največji adventni venček na trgu, tako da bomo o njih slišali tudi v zimskem času.

Mateja A Kegel; Foto: TD Sv. Vid

Tagi