Butara velikanka na Goričici že naznanja, da se bližajo velikonočni prazniki

Tudi letos so odrasli domžalski skavti združili moči in zavihali rokave ter naredili butaro velikanko, ki že stoji pred domžalsko cerkvijo na Goričici in naznanja, da se bližajo velikonočni prazniki. Butaro so izdelali v petek, 23. marca 2018, v popoldanskih urah in jo zvečer že tudi postavili. Jutri, v nedeljo, 25. marca 2018, je namreč že cvetna nedelja.

Že več kot desetletje odrasli domžalski skavti pred cvetno nedeljo naredijo butaro velikanko, ki jo nato postavijo pred domžalsko cerkvijo na Goričici. Že po tradiciji se v petek pred cvetno nedeljo zberejo na domačiji pri Pavlijevih (po domače Pr` Mirt), kjer začne s pridnim delom nastajati lepotica iz zelenja. Po besedah Petra in Urške Pavli se priprave začnejo že teden dni prej. Treba je namreč nabrati leskove veje, bršljan, oljčne veje, vresje in pušpan, ciprese, brin, vrbove šibe za krono … iz katerega nato izdelajo butaro. Nanjo pa dodajo tribarvni trak. Ko je butara izdelana jo nadenejo na ramena in po nekaj sto metrih nošenja butaro postavijo pred domžalsko cerkvijo.

Ko izdelovalce butare povprašamo po njeni višini, so nam povedali, da naj bi bilo samo zelenja za okrog šest do sedem metrov. Skupaj pa naj bi v višino merila okoli deset metrov. Skratka, butara velikanka na Goričici že naznanja, da so velikonočni prazniki pred vrati ter vabi vse na praznike cvetne nedelje, kjer bomo z cvetjem in zelenjem počastili prihod Jezusa.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Mojca Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi