Butara velikanka na Goričici naznanja velikonočne praznike

Praznujemo Jezusov vhod v Jeruzalem, v trpljenje in v velikonočno zmago. To je njegova pot in tudi pot Cerkve ter končno – naša pot. Na cvetno nedeljo bomo javno z butarami in oljčnimi vejicami sodelovali v obredu, ki spominja na Jezusov sprevod. Naj svet vidi, da sledimo Gospodu, ne žalosti, ampak prepevajoč »Hozana«. Vemo sicer, da hoditi za Jezusom pomeni odmiranje sebi, a kljub temu se veselimo in radujemo, saj gre On z nami in nas vodi k zmagi, ki jo je izbojeval s smrtjo in vstajenjem.

Domžalski odrasli skavti smo tudi letos pred cvetno nedeljo poskrbeli, da butara velikanka stoji pred cerkvijo in naznanja, da se bližajo velikonočni prazniki. Priprave za izdelavo se ponavadi začenjajo vsaj teden dni prej, saj je potrebno nabrati leskove veje, bršljan, oljčne veje, vresje je letos zaradi poznega datuma žal že odcvetelo, pa pušpan, ciprese, brin, vrbove šibe za krono.

Že tradicionalno smo se skavti zbrali na domačiji pri Pavlijevih. V veselem in kreativnem vzdušju smo smukali liste bršljana, prepletali veje, da je nastala desetmetrska butara, narejena iz sedem lesov, okrašena tudi s tribarvnimi trakovi, ki smo jo po izdelavi na ramenih prenesli in postavili pred domžalsko cerkev, da bi s cvetjem in zelenjem skupaj počastili prihod Jezusa. Butara velikanka na Goričici že naznanja, da so velikonočni prazniki pred vrati ter vabi vse na praznik cvetne nedelje, ko bomo s cvetjem in zelenjem počastili prihod Jezusa.

Dve posebnosti označujeta jutrišnjo  cvetno nedeljo: slovesna procesija in napoved trpljenja ter smrti Božjega Sina. Ta dan bi moral biti dan žalovanja. Svet je zavrgel učlovečenega Boga in ga križal. Od sramu in obžalovanja bi se moral vdreti v zemljo. Vendar nam Cerkev ne da žalovati, vzpodbuja nas k veselju in radosti ob spominu na Jezusov zmagoslavni vhod v Jeruzalem. Vstopa v mesto, da se bori na življenje in smrt. Izid boja je znan, še isti teden je Jezus končal na križu. A naj je bila smrt še tako kruta, je On vendar končni zmagovalec. Njegovo trpljenje je bila zmaga za nas, smrt je bila razorožena, nam pa odprta pot v življenje z Bogom, v veselje, svobodo in neizrekljivo srečo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi