Branje je lahko prijeten napor

V Knjižnici Domžale smo v četrtek, 24. maja 2018, s slavnostno prireditvijo zaključili deseto sezono bralnega projekta za odrasle »Okusimo besedo«.

Projekt je namenjen spodbujanju in uveljavljanju branja. Z izborom knjig želimo izpostaviti aktivnejši pristop k iskanju in branju kakovostne literature, povezane s poslanstvom promocije branja in bralne kulture. V projekt smo letos uvrstili sedemindevetdeset knjižnih naslovov. Sodelovalo je 140 bralcev, 118 je bralno značko zaključilo. V Domžalah 26, v Mengšu 42, v Trzinu 29, v Moravčah 12 in v Šentvidu 9.

S seznama knjig so bile največkrat brane: Babica vas pozdravlja in se opravičuje Fredrika Backmana, Alamut Vladimirja Bartola, Vodna vrba Alme M. Karlin, Podobe iz sanj Ivana Cankarja, To noč sem jo videl Draga Jančarja, Prepričevanje Jane Austen, Češnjev cvet Ferija Lainščka, Sonce vzhaja in zahaja Ernesta Hemingwaya, Smisel konca Juliana Barnesa, Balada o Sneguročki Svetlane Makarovič in Nebesa pod Pohorjem Toneta Partljiča.

S seznama strokovnih knjig so bile najbolj brane: Izštekani najstniki in starši, ki štekajo Alberta in Leonide Mrgole, Izviri, ki napajajo življenje s smislom Elisabeth Lukas, Skrivno življenje dreves Petra Wohllebena in Velikani Himalaje Vikija Grošlja.

Veliko je bila brana poezija Ferija Lainščka Demoni ljubezni in zbirka Šlagerji, Srečka Kosovela Sonce na Krasu in Strel v tišino, Svetlane Makarovič Zima vezilja, zbirka Raj Neže Maurer in Eros Tanatos Alojza Gradnika.

Med eseji so bili najbolj brani: Tek na mestu Renate Salecl, Hvaležnost Oliverja Sacksa, Hvalnica ločitvi Brine Svit in Umetnost razmišljanja Hermana Hesseja.

Prireditev ob zaključku bralnega projekta je ob podelitvi priznanj in knjižnih nagrad popestril pesnik in glasbenik Peter Andrej z interpretacijo uglasbene poezije Erike Vouk.

Dragi ljubitelji knjig in branja, še enkrat hvala za sodelovanje, hvala za vaše utrinke, misli ob prebranih knjigah in vabljeni k sodelovanju tudi v prihodnje.

»Knjiga je čudovita mojstrica preobrazbe, zakladnica zgodb, iz črk porajajoči se svet. V hipu mi pričara nekaj, o čemer nimam pojma in kar presega vsakršno domišljijo. Poleg tega ji uspe še to, da me spomni na nekatere stvari, kakor da bi šlo zame. Aha, natanko tako, to poznam!.« (Ilma Rakusa).

Avtor: Slava Sabol Čuk, Knjižnica Domžale

Tagi