Bralnice pod slamnikom kot nekaj dobrega!

Šesti mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki ga prireja založba Miš z Gorjuše pri Dobu v sodelovanju s Knjižnicami Domžale, Nova Gorica, Tolmin in Idrija, je slovesno odprt! Svečane prireditve v KD Franca Bernika v Domžalah se je udeležila polna dvorana mladih bralcev, njihove mentorice ter številni gostje.

Svečana prireditev ob odprtju festivala Bralnice pod slamnikom je potekala v slogu letošnjega gesla, ki smo si ga izposodili iz knjige enega letošnjih festivalskih gostov, avstralskega pisatelja Morrisa Gleitzmana. Ta je v svoji knjigi z naslovom Nekoč zapisal: »Vsakdo si zasluži, da se mu v življenju nekoč zgodi nekaj dobrega!«

In Bralnice pod slamnikom so zagotovo »nekaj dobrega«: zato, ker spodbujajo prostočasno branje med mladimi, pa tudi zato, ker preko knjig nagovarjajo k strpnosti, medkulturnemu razumevanju, spoštovanju drugačnosti in podobnim vrednotam.

(častna prva vrsta): Častna prva vrsta (od desne proti levi): avstralski pisatelj Morris Gleitzman, nizozemska pisateljica Anna Woltz, podpredsednik Slovenske nacionalne komisije za UNESCO dr. Darko Štrajn, nizozemski veleposlanik E.F.M. Twaalfhoven, podžupanja občine Domžale mag. Renata Kosec, župan občine Domžale Toni Dragar, sekretarka na Ministrstvu za kulturo Helena Jaklitsch ter Janez in Irena Miš z založbe Miš.

V slavnostnem nagovoru sta najprej spregovorila dr. Darko Štrajn, podpredsednik Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in Helena Jaklitsch, sekretarka z Ministrstva za kulturo RS, kasneje pa so program obogatili tako učenci z Osnovne šole Litija, ki so pripravili izvrstno točko, kot tudi voditelj prireditve Boštjan Gorenc Pižama, ki je sproščeno poklepetal z osrednjima častnima gostoma, z nizozemsko pisateljico Anno Woltz in avstralskim pisateljem Morrisom Gleitzmanom. V okviru prireditve je direktorica založbe Miš, Irena Miš Svoljšak, skupaj s tujima gostoma podelila še nagrade vsem nagrajencem literarno-likovnega natečaja NLB Vita, ki je potekal v okviru Bralnic.

Voditelj prireditve v pogovoru s častnima tujima gostoma Bralnic pod slamnikom, z nizozemsko pisateljico Anno Woltz in avstralskim pisateljem Morrisom Gleitzmanom.

Mladi obiskovalci so bili še posebej veseli tudi dogajanja po uradnem delu odprtja Bralnic pod slamnikom, saj so se lahko fotografirali in sproščeno poklepetali tako s slovenskimi ustvarjalci mladinske književnosti (na prireditev so, denimo, prišli Janja Vidmar, Slavko Pregl, Ivan Mitrevski, Damijan Stepančič, Tanja Komadina, Igor Šinkovec in drugi) kot tudi s festivalskima tujima gostoma.
Bralnice pod slamnikom znova dokazujejo, da v sebi združujejo toliko pozitivnih sporočil in spodbud, da je tudi zaradi njih festival iz leta v leto bolj priljubljen tako med vsemi udeleženci kot tudi gosti slavnostnega odprtja osrednjega festivalskega dogodka.

Avtor: Vesna Sivec Poljanšek; Foto: Anže Miš
Tagi