Božični koncert v sopranu in harfi

Ob jubilejnem 70. letu, ki ga v letu 2019 praznuje Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan, se bodo v rahlo nostalgičnem duhu spominjali trenutkov, ki so jih vedno znova združili s studenškimi odrskimi deskami. In ne samo odrskimi deskami na tretjem največjem pokritem gledališču v Sloveniji, v sklopu praznovanja pripravljajo tudi koncerte po okoliških cerkvah.

Eden takšnih koncertov je v petek, 4. januarja 2019, potekal v cerkvi sv. Jožefa na Viru pri Domžalah. Odličnega koncerta, ki so  poimenovali »Božični koncert v sopranu in harfi«, se je udeležilo lepo število obiskovalcev, vsi pa so z dolgimi aplavzi dali vedeti, da sta sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in harfistka Urška Križnik Zupan s svojo glasbeno poslastico delo opravili več kot odlično. Lepe slovenske in tuje božične pesmi, ki jih je priredil Črt Sojar Voglar, so v izredno akustični cerkvi svetega Jožefa na Viru zazvenele izredno lepo, saj sta se umetnici izjemno izkazali s svojim nastopom. To je prvi letošnji koncert Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, verjamemo pa, da jih bo v tem jubilejnem letu še veliko.

Ob koncu koncerta se je umetnicama zahvalil Aleksander Urek, župnik župnije Vir ter, ki je dejal, da si ob takem čudovitem angelskem petju ob spremljavi harfe lahko predstavljamo, kako je v nebesih med angelci, kjer bi se naj veselilo in prepevalo vse dni. Zahvalil pa se je tudi Kulturnemu društvu Miran Jarc Škocjan, ki je priredilo ta čudoviti koncert.

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt se je rodila v Celju, kjer tudi živi. Po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti se je izpopolnjevala na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Od sezone 1996/1997 je kot solistka zaposlena v Operi SNG Maribor, kjer se je predstavila v mnogih pomembnih vlogah kot so Seviljski brivec, Carmen, Netopir, Čarobna piščal, Hoffmannove pripovedke, Turandot, Vesela vdova, idr. Je odlična interpretka opernih in operetnih vlog kot tudi koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva. Sodelovala je s Slovenskim komornim zborom, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in s Slovensko filharmonijo. Njen koncertni repertoar obsega dela od zgodnjega baroka do glasbe 20. stoletja. Leta 2016 je svoje vrhunske umetniške dosežke prejela prestižno nagrado Sama Smrkolja za operne pevce, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG).

Harfistka Urška Križnik Zupan pa je svojo glasbeno pot začela kot pianistka, šele kasneje se je srečala s harfo. Njena mentorja sta bila prof. Dalibor Bernatovič in prof. Rudi Ravnik Kosi. Pri njej je leta 2003 z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Udeležila se je večih mojstrskih tečajev, ki so jih vodili priznani glasbeniki kot so Patrizia Tassini, Nicoletta Sanzin, Štefica Žužek, Tomaz Lorenz … Bila je štipendistka kluba Sorooptimist. Je dobitnica večih nagrad na državnih tekmovanjih. Več let se je ukvarjala tudi s pedagoškim delom v Ljubljani, Celju in Novi Gorici. Nastopa solistično in v različnih komornih skupinah na festivalih kot so Festival Ljubljana, Piranski glasbeni večeri, Slowind festival, Vranski poletni večeri … Od leta 2003 je harfistka v orkestru Slovenske filharmonije.

Cikel gledaliških večerov

Se še spomnite Krpanove kobile, pa Kekčevih ukan, Mete in Janeza? Ob jubilejnem 70. letu, ki ga v letu 2019 praznuje to kulturno društvo, se bodo v rahlo nostalgičnem duhu spominjali trenutkov, ki so nas vedno znova združili s studenškimi odrskimi deskami. Skozi posnetke uprizoritev domačih gledaliških predstav se bodo ob pogovorih z ustvarjalci vračali v preteklost in se čudili, smejali in si pripovedovali zgodbe nekega minulega časa. To je tudi odlična priložnost, da pobližje spoznate njihovo društvo, njihove člane in članice ali se ponovno srečate s svojimi odrskimi kolegi. Pogovore bo vodila Ajda Sokler. Vabljeni na cikel gledaliških večerov v prostore Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan.

  • petek, 18. januar, ob 19. uri, A njega ni (1996)
  • petek, 1. februar: Čevljar baron (1998)
  • petek, 15. februar: Krog s kredo (1999)
  • petek, 1. marec: Planinska roža (2001)
  • petek, 15. marec: Martin Krpan, drugič (2002)
  • petek, 29. marec: Cvetje v jeseni (2004)
  • petek, 5. april: Ženitna mešetarka (2005)
  • petek, 19. april: Kekec je pač Kekec (2007)
  • petek, 3. maj: Dama iz Maxima (2011)

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi