»Bosi tabuji« v novi Galeriji DIKA v Kamniku

Likovno društvo Senožeti iz Radomelj, ki skrbi za dogajanje v novo odprti Galeriji Dika na Maistrovi 14 v Kamniku, je v petek, 25. 8. 2017 pripravilo dogodek pod naslovom »Bosi tabuji«.

Pred kratkim so odprli razstavo njihove članice Alenke Sušnik, v petek zvečer pa je na prelepem galerijskem dvorišču zaživel poseben družbeno kritični dogodek (performens) najbolj izobražene snažilke čevljev v Sloveniji – Miše Gams in aforizmi Andreja Kosa z Vrhnike, vse skupaj pa je ustrezno pikro in začinjeno povezoval Kamničan Goran Završnik s svojo harmoniko.

Miša Gams je magistra antropologije, v vsakdanjem življenju pa sezonska delavka in performerka, ki opozarja na probleme današnje družbe. S čiščenjem čevljev kaže na brezposelnost izobražencev, ki morajo poprijeti zapodplačana začasna sezonska dela, se zatekati k delu na črno, pristajati na ponižujoče delovne pogoje in iskati luknje v zakonu, da lahko preživijo. Čiščenje čevljev tako ni več le prispodoba za temnopolte dečke v tretjem svetu, temveč tudi za bele, visoko izobražene intelektualke v samem središču Evrope, ki želijo delati na svojem področju, a jim je to načrtno onemogočeno s strani vladajoče kaste, ki čedalje bolj niža ceno in vrednost intelektualnega in drugega dela.

Andrej Kos je upokojen bivši uradnik, na kar, kot sam pravi, je ponosen, čeprav ve, da zaveden državljan doživlja uradnika kot parazita na telesu narodovem ali vsaj kot nesnago. Sam o sebi pravi takole: »Sem ljubiteljski kipar, glasbenik in tekač. Letos 1.500 km, od tega 250 bosih. Prav ukvarjanje s tekom me je počasi 'sezulo', saj verjamem, da človeška noga ni narejena za visoke pete in za oblazinjeno obutev. In seveda – pišem aforizme. Začel sem leta 2008, kaj me je nagovorilo ne vem, mogoče nenadna želja povedati nekaj na kratko in jedrnato, kar sicer ni moja vrlina. Moj prvi aforizem se mi še vedno zdi aktualen: ČE REŠUJEŠ PROBLEM, KI GA NI, POTEM PROBLEM NASTANE. Za današnjo rabo pa bi bil morda primeren: DOKLER GA NISO DALI NA ČEVELJ, JE ŽIVEL NA VELIKI NOGI.

Celotna predstava je potekala v znamenju stopinj, bosih nog, čevljev, odtisov stopal,položenih na dvoriščnih tleh in ograji, našli smo jih tudi na likovnih delih, poskusih 'drippingov', ki so bili tudi kot nosilci aforizmov v delu razstavišča. Ob koncu predstave so obiskovalci posamezne aforizme, nalepljene na 'stopala' vzeli s seboj kot spominek. V primeru, da je ta spominek podpisal avtor sam, so morali prispevati 1 euro, kajti: kultura ni zastonj!

Avtor: Danica Šraj; Foto: Likovno društvo Senožeti Radomlje, Karolina Šraj
Komentarji uporabnikov
Tagi