Bodi zdrava, domovina!

Na ploščadi pred cerkvijo Marijinega Vnebovzetja v Domžalah je včeraj po večerni maši potekala kulturna prireditev ob dnevu državnosti. Prižgali so kres, dvignili zastavo ter s pesmijo počastili našo Slovenijo, prisotne pa je nagovoril novoizvoljeni poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Jernej Vrtovec. Po končani slovesnosti je sledilo še prijetno druženje ob prijateljskem klepetu. Če mi sami ne bomo ponosni na našo domovino Slovenijo, kdo drug bo? Bodimo ponosni in zavedni Slovenci!

Ne vrag, le sosed bo mejak … je zapisal Prešeren v Zdravljici. Na predvečer dneva državnosti, 24. junija 2018, se je pred cerkvijo Marijinega Vnebovzetja na Goričici v Domžalah odvil kulturni dogodek, ki je zbrani množici faranov kljub ohladitvi, ki je te dni zajela naše kraje, ogrel srca. Pevci domžalskega cerkvenega mešanega pevskega zbora so pod vodstvom Ksenije Kozjek zapeli slovensko himno, bogoslovec Rok Pogačnik pa je na jamboru pred cerkvijo ponosno dvignil slovensko zastavo. Prireditev je povezoval Janez Kozjek. Domovinsko poezijo Simona Gregorčiča je z recitacijo predstavila Marjeta Likar, Danica Huth pa je prebrala črtico Skodelica kave, velikega pisatelja Ivana Cankarja, katerega 100-letnico rojstva obeležujemo letos.

Tako se je tudi domžalska župnija na predvečer dneva državnosti pridružila množici prireditev po vsej Sloveniji, z namenom počastiti ta najpomembnejši dan v zgodovini slovenskega naroda.

Na Goričici je na predvečer dneva državnosti zaplapolala slovenska zastava, zagorel pa je tudi kres.

Slavnostni govornik na proslavi je bil novoizvoljeni poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Jernej Vrtovec iz Nove Slovenije, ki je med obujanjem svojih otroških dni ob osamosvojitvi med drugim dejal: »Zlasti krščanski ljudje, cerkveni možje, ki so iz roda v rod prenašali slovenski jezik in kulturo, so na ta način poskrbeli, da sta se lahko ohranila. Tudi v 20. stoletju, ki je bilo za slovenski narod zelo vihravo, bili smo zelo razdeljeni, živeli pa smo v različnih državah. Zato bom spomnil na štiri ključne ljudi. Najprej na Antona Martina Slomška, potem na Antona Korošca, Janeza Evangelista Kreka in na koncu na Alojzija Šuštarja, ljubljanskega nadškofa in metropolita. O njem sem napisal tudi knjigo, kajti vsi govorijo, pa naj bodo to levi ali desni, kdo je najbolj zaslužen, da imamo svojo lastno državo. Pozabljamo pa na tega izjemnega moža, ki je v tistih ključnih trenutkih, ko se je šlo za to, ali bomo imeli svojo lastno državo ali ne, zastavil popolnoma vse, dal svojo dušo in srce ter si sam pri sebi rekel, da je nekaj potrebno narediti. Njegova poznanstva pri papežu Janezu Pavlu II, ter pri veliko drugih državnikih so pripeljali do tega, da je Slovenija samostojna. Trdim, da se brez cerkve na Slovenskem in brez tega izjemnega moža kot je bil Alojzij Šuštar, Slovenija na tako lahek način ne bi osamosvojila. «Vsem zbranim je Vrtovec še zaželel ponosno praznovanje slovenskega dneva državnosti: »S ponosom gremo naprej v jutrišnji dan, kajti vemo, da bo še boljše.«

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Jernej Vrtovec.

Prof. dr. Anton Štrukelj je nekoč glede udeležbe na volitvah dejal, da je tudi domoljubje naša trojna zaveza in dolžnost. Najprej do vseh prednikov, ki so darovali tudi življenje, da lahko danes svobodno v materinem jeziku izražamo svoja načela. Zaveza tudi do nas samih, da prevzamemo odgovornost in ne nasedamo lažnim idejam o »polnih loncih mesa« tam nekje na jugu. In končno morda najpomembnejša zaveza do bodočih rodov, katerim ne smemo zapustiti poceni zapravljene države in finančnih dolgov, pač pa prečudovito deželo, kjer živijo pošteni, delavni in veseli ljudje!

Po proslavi je sledilo še druženje ob kresu ter ob prigrizkih in sladicah, ki so jih pripravile pridne roke farank in faranov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi