Bo Kofutnikova domačija nov domžalski muzejski objekt?

Tisti, ki bolj pozorno spremljate zgodovino Domžal, potem ste zagotovo že slišali o Kofutnikovi domačiji, ki se nahaja v Srednjih Jaršah pri Domžalah. Kofutnikova domačija je eden redkih primerov leseno-zidane hiše z identiteto prepoznavnega dela zgodovinskega načina kmečkega življenja na omenjenem območju ter tako podaja informacije s področja stavbne zgodovine o gradbeno-obrtnih znanjih v preteklosti ter vsebinsko večplastnost z zgodbami iz lokalnega okolja: poudariti je tako mogoče povezavo s slamnikarstvom – nekdanjo pomembno dediščino tega obdobja, delavske zgodbe, vojne zgodbe, vpogled v življenje tistih, ki so tukaj živeli in delali, itd. Ocenjena starost domačije je med 200 in 250 leti.

Kulturni dom Franca Bernika je kot upravljalec objekta Kofutnikove domačije, katerega lastnica je Občina Domžale, skupaj s strokovnjaki in številnimi sodelavci pripravil predlog projekta prenove in umestitve objekta ter vsebinske zasnove bodočega delovanja. Projekt pomeni zametek bodočega eko parka v obliki muzeja na prostem in pomemben prispevek k ohranitvi kulturne dediščine občine Domžale.

Na februarskem Srečanju pod slamniki, ki bo v Slamnikarskem muzeju Domžale potekalo v sredo, 28. februarja 2018, bodo predstavili Kofutnikovo domačijo. Na predstavitvi, ki jo bo vodila Cveta Zalokar, bodo veseli tudi vašega sodelovanja in zanimanja. Kaj o predlogih in rešitvah meni javnost? Imajo Domžale dovolj ambicije in poguma za realizacijo smelega projekta, ki je pomemben tudi za razvoj turizma? Lepo vabljeni na srečanje, kjer se bo pisala zgodovina novega domžalskega muzejskega objekta.

Več o Kofutnikovi domačiji si lahko preberete na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: KD Franca Bernika Domžale

Tagi