Bliža se peti Teden ljubiteljske kulture

Med 11. in 20. majem se bo v okviru Tedna ljubiteljske kulture po vsem slovenskem kulturnem prostoru odvilo več kot tisoč kulturnih dogodkov. Ljubiteljska kultura zaradi raznovrstnosti oblik, vsebin in različnih ravni zahtevnosti namreč omogoča sodelovanje vsem družbenim skupinam in posameznikom, ne glede na starost, geografsko, etnično ali katerokoli drugo pripadnost. V tem času se bo na območju občin Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče, ki jih pokriva JSKD, Območna izpostava Domžale, odvilo kar nekaj kulturnih dogodkov, ki jih velja obiskati in na ta način izkazati podporo ljubiteljski kulturi in ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem.

Vsako leto Teden ljubiteljske kulture izpostavi rdečo nit, letos je to folklorna dejavnost, ki se kljub bogati tradiciji, množičnosti in kakovosti sooča s številnimi težavami. Gre za dejavnost, s katero se razen JSKD nihče profesionalno ne ukvarja, je marginalizirano kulturno področje, ki ne premore nobene inštitucije, ne profesionalnih strokovnjakov in ustvarjalcev, ki so za uspešno delo nujno potrebni. JSKD zato opozarja, da so za preživetje in modernizacijo folklorne dejavnosti potrebni ukrepi, ki bodo omogočili njen nadaljnji razvoj. O izzivih, ki so pred folklorno dejavnostjo, organizatorji pripravljajo osrednjo nacionalno okroglo mizo z naslovom Česa nas je strah?, ki bo v Cankarjevem domu, 17. maja 2018, ob 19.00.

Osrednji dogodek za gorenjsko regijo, kamor spada Območna izpostava JSKD Domžale, bo Regijsko srečanje odraslih folklornih skupin Gorenjske, ki bo potekalo v nedeljo, 13. maja 2018, ob 18. uri v Kulturnem domu Mengeš. Na srečanju se bo predstavilo devet folklornih skupin, ki so bili izbrani na šestih območnih srečanjih.

V nadaljevanju si lahko po občinah ogledate seznam dogodkov ob Tednu ljubiteljske kulture.

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom Ministra za kulturo Republike Slovenije Antona Peršaka.

Miha Ulčar; Foto, video: Arhiv JSKD

Tagi