Blaženemu Antonu Martinu Slomšku v čast se je pelo in recitiralo

V četrtek, 24. septembra 2015, je bil praznik blaženega škofa Antona Martina Slomška. O njegovi priljubljenosti govori že to, da je bil izbran za zavetnika učiteljev, katehetov in vzgojiteljev, za zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva ter za zavetnika nove evangelizacije.

Tako kot za časa svojega življenja, ima blaženi škof Anton Martin Slomšek marsikaj povedati tudi danes. Te vrednote so vera, slovenstvo in poštena občečloveška drža, ki se izraža v zvestobi dani besedi, zvestobi poklicu, v zvestobi stanu, v katerem smo. Slomšek nas s svojim zgledom spodbuja, da bi v našem času vse to uresničevali tudi mi.

Na dan smrti blaženega škofa Antona Martina Slomška so po vsej Sloveniji potekale slovesne maše, marsikje pa tudi akademije njemu v čast. Tako je bilo tudi v cerkvi Marije Vnebovzete v Domžalah, kjer so pripravili lepo slavnostno akademijo, na kateri se je pelo in recitiralo. Na akademiji so nastopili Trobilni kvartet, pevci mešanega cerkvenega pevskega zbora domžalske župnije ter recitatorja Klemen Gnidovec in Martin Ožbej Flerin Maver, ki sta ob spremljavi milih zvokov citer, na katere je igrala Zala Jagodic, prebirala odlomke o Antonu Martinu Slomšku. Vse skupaj pa je povezovala Nataša Šegula. Akademijo je pripravila Marjetka Likar. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi