Blagoslov velikonočnih jedil kot del praznovanja Velike noči

Velikonočna jedila v domu in družini ustvarjajo »Božje okolje« in so podoba velikonočne večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci, ter mašne daritve – velikonočne gostije, na katero smo vsi povabljeni. Namen blagoslova je, da se zavemo Božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga.

Na veliko soboto se po vseh cerkvah blagoslavljajo velikonočna jedila. Bogoslužje pred paviljonom na večnamenski ploščadi pri cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah je vodil mag. Klemen Svetelj, ki je tudi blagoslovil velikonočne jedi, katere niso samo jed, ampak tudi znamenja z globoko simboliko. Tako je kruh znamenje Božje dobrote in človekovega dela. Kot znamenje življenja nas spominja na Kristusove besede o zrnu, ki mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad. Meso (šunka) je podoba Jezusa Kristusa, ki je pravo velikonočno Jagnje, ki je bilo darovano za naše grehe. Spominja nas tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti. Pirhi simbolizirajo pet Jezusovih ran oziroma kaplje krvi, so pa tudi podoba groba in simbol vstajenja. V jajcu se namreč skriva življenje, ki ob določenih pogojih zdrobi lupino in se prikaže na dan. Lupina je podoba skal, ki so zapirale Kristusov grob, a jih je Kristus ob vstajenju razprl. Korenine hrena nas spominjajo na tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ko okušamo njegovo ostrino, se spomnimo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja. Potica pa spominja na Kristusovo krono. Grenkoba nas spominja na Kristusovo žejo na križu, ki je bila predvsem žeja po človeški in Božji bližini.

Povabimo tudi k našemu obedu Gospoda, ki želi prinesti mir. Mir, ki je v odkrivanju našega poslanstva in globljega smisla življenja. Brez globljega smisla, je vse brezciljno in naporno. V luči vstajenja, zaupanja v božjo ljubezen, pa velikonočne jedi prinašajo resničen blagoslov. Prosimo torej, da se ta blagoslov ne dotakne le naših jedi, ampak naših src, naših domov in skupnosti. Da bi se mogli podarjati drugemu in živeti v ljubezni in sočutju.

Da bo vstajenjski pozdrav: »Mir vam bodi«, našel svoj prostor v našem domu. Zvečer ob 19. uri bo potekala slovesna vigilija. Jutri, v nedeljo pa vabljeni h vstajenjski procesiji ob 6.30 uri in nato k velikonočni vstajenjski maši.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi