Blagoslov koles pri svetem Martinu v Dobu pri Domžalah

Kar malce smo že pozabili, kako se je včasih hodilo k sveti maši, saj se danes večina pripelje z avtom in potem kaj hitro odpelje domov. Včasih pa so jo k sveti maši največkrat mahnili kar peš ali s kolesom ter se vmes še kaj pogovorili, saj je bila pot je dolga, a je v prijetni družbi vedno minila zelo hitro.

Ker sedaj k sveti maši prihajamo bolj ali manj z avti, ni več pristnih odnosov in pogovorov med vrstniki, starši in sosedi. Prav zaradi tega in, da bi bili v prometu varni, vsako leto dobski župnik Jure Ferlež obudi star način prihoda k sveti maši, tako da blagoslovi kolesa ter kolesarke in kolesarje, ki se pripeljejo k cerkvi svetega Martina.

Tudi letos smo bili na binkoštno nedeljo pri vseh svetih mašah poleg božje besede, deležni še blagoslova koles. Če je v prvem delu nagovora župnik spregovoril o prazniku, ki spada med večje praznike v Cerkvi, je v drugem delu prvoobhajancem, birmancem in ostalim vernikom spregovoril o vsebini letošnjih šmarnic, ki govorijo o misijonarju in škofu Frideriku Ireneju Baragi in to na svojstven način, tako z besedo kot obrazno mimiko. Poleg tega smo se tokrat v zaključnem delu svete maše spoznali še z dvema misijonarjema in sicer Lukom Mesecem in Janezom Krmeljem, ki delujeta na Madagaskarju. Po končani sveti maši je sledil še blagoslov koles, kolesarjev ter kolesark in tudi otroških vozičkov, kjer so bili bodoči kolesarji in kolesarke.

DJD

Komentarji uporabnikov
Tagi