Blagoslov Blaževe kapelice v Dobu

Na radiu Ognjišče večkrat slišimo misel: Skup stopimo pa bo šlo in ravno te so se domislili prebivalci Prešernove ulice v Dobu in s skupnimi močmi obnovili Blaževo kapelico. Kapelico v kateri je kip Žalostne Matere Božje so postavili predniki pred mnogimi leti a zob časa jo je počasi in vztrajno načenjal.

Tako kakor pri mnogih kapelicah in znamenjih je prvotni namen postavitve odšel v pozabo, a še vedno se je drži ime Blaževa kapelica, torej so jo verjetno postavili predniki iz te družine v zahvalo za prejeto milost. Da bi ostala še našim zanamcem in, da bi se ob njej ustavljale še naslednje generacije in ne bi ostala kup kamenja brez vrednosti so se krajani odločili, da jo temeljito obnovijo.

Dane Anžlin je prevzel organizacijo in ob številnih pomočnikih iz ulice so dela hitro stekla in to tako, da bo kar nekaj časa mir z gradbenimi deli. Kapelici so dodali še novo kovano ograjo in jo, da je dobila pravi sij tudi pobarvali. Nekaj novosti je tudi v notranjosti te male kapelice in sicer marmornata tla in oltar.

Obnovitvena dela je blagoslovil v soboto, 15. novembra 2014, domači župnik Jure Ferlež, ki je poudaril, da  poleg neštetih vojaških, političnih in drugih podob, je prav, da obnavljamo tudi takšne kapelice, ki so odraz naše vere in kjer Marija ne kaže samo nase, ampak nas vodi naprej. Ko se oziramo na podobo matere, ki v rokah drži sina, ko se ustavimo ob njej jo prosimo, tudi naj varuje to sosesko in naj Gospod obilno povrne tistim, ki so kapelico postavili in tem, ki so jo obnovili.

Kakor obnova je bila tudi blagoslovitev na visoki ravni, saj so jo začeli z slovesnim zvonjenjem, nadaljevali z petjem in na koncu pripravili še krajši kulturni program. Tako smo prisluhnili razlagi zgodovine Blaževe kapelice, ter recitaciji dela Gregorja Čušina Brez besed. Na koncu pa so vsem, ki so pripomogli k obnovi podarili še spominska darila. Sledil je še družabni del in, ker so gospodinje napekle toliko dobrot res ni bilo prehitro za oditi od tam.

Avtor: Drago Juteršek; Foto: Drago Juteršek
Komentarji uporabnikov
Tagi