Biti Kontrabant četrt stoletja

V razprodani dvorani Kulturnega doma Franca Bernika je izzvenel koncert v počastitev jubileja  Kontrabanta, zasedbe, ki pod tem imenom nastopa in razveseljuje ljudi že 25 let. Preigravajo lastne skladbe z uglasbeno poezijo, njihov repertoar pa se spogleduje tudi s tradicionalno etno glasbo, klasiko, ter z vrhunskimi predelavami nekaterih svetovnih rock uspešnic. Skupina Kontrabant deluje od leta 1994. Kontrabant je pustil pečat v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi, npr. “Regrat v salat” in “Prekmurje moje Prekmurje” pa so v Sloveniji ponarodele. Za svoje delo si je Kontrabant prislužil več nominacij za slovensko glasbeno priznanje Zlati Petelin.

V ponedeljek, 18. februarja 2019, je skupina Kontrabant za prijatelje njihove glasbe v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah priredila odličen koncert, ki je postregel s kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem in angleškem jeziku ter s pridihom teh tako različnih kultur. Na koncertu so nastopili tudi nekdanji člani ter zelo obetavni podmladek Kontrabanta.

Člani glasbene skupine Kontrabant so nastopili v najnovejši zasedbi, ki jo sestavljajo Béla Szomi Kralj (vokal, klasična kitara, harmonika, bouzouki, bumbas), Dušan Železnikar (vokal, kitara, bouzouki, kljunasta flavta), Pál Szomi (vokal, bobni, kajon, kitara), Matijas Severhen (čelo bas, električni bas, bobni, spremljevalni vokal) in Gašper Povše (violina, mandolina, spremljevalni vokal). Občasna gostja je Kika Szomi Kralj (vokal, klarinet, kljunasta flavta).

Koncert v počastitev 25-letnice Kontrabanta je potekal v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

Kot se za takšno obletnico spodobi, so na koncert povabili tudi svoje nekdanje člane, ki so zapeli in zaigrali s sedanjim sestavom skupine. Tako so se na obeležitvi petindvajset letnice predstavili ter skupaj s skupino zapeli in zaigrali Sašo Debelec (klarinet, saksofon, blok flavta, Kontrabas), Matjaž Medvešek (violina, viola, čaranga), Tomaž Juvančič (kitara, mandolina, orglice), Vid Klančičar (bas, kitara, vokal), Matej Mijatović, Robert Ivačič, mlada klarinetistka Kika Szomi Kralj, Zsuzsika Szomi Kralj na harmoniki, Hieronim Vilar in Léna Lanna Szomi.

Kot je bilo opaziti, so vsi člani glasbene skupine Kontrabant vedno multi – instrumentalisti, dva med njimi pa sta tudi v slovenskem prostoru prepoznavna avtorja. Tomaž Juvančič, ki velja v Sloveniji za najboljšega solista na mandolini, je kot avtor in izvajalec večkratni udeleženec Slovenskega šansona in Slovenske popevke, odraščal je skozi različne zasedbe, pred Kontrabantom pa je bil najvidnejši član zasedbe Tristan.

Vsi člani so tudi avtorji glasbe, Béla je avtor okoli 180 pesmi, prevajalec mnogih pesnikov in avtor več knjig s področij astronomije, logike in drugih znanosti. Béla Szomi Kralj je avtor in producent na 13-ih CD-jih, je avtor akustične, etno obarvane glasbe, izkazal pa se je tudi kot avtor otroške glasbe,  kot avtor pop glasbe, pisec strokovnih knig iz naravoslovnih znanosti, ter prevajalec. V Sloveniji praktično ni človeka, ki ne bi poznal njegovega besedila in hita pesmi skupine Victory z naslovom Zelena dežela.

Béla Szomi Kralj, ustanovitelj in vodja skupine Kontrabant.

Odločitev o ustanovitvi benda je Béla sprejel leta 1994, po križarjenju na Jadranu, kjer sta se z Urhom Vrenjakom tako dobro ujela, da sta 24 ur preigravala različne zvrsti glasbe. Kot gostujoči glasbenik je zatem Béla še 3 mesece nastopal z zasedbo John & Wayne, kjer je dobil potrebne izkušnje za nastopanje, komunikacijo s publiko in spoznal prostore za potencialne nastope. Poleti – julija 1994 so se Vid Klančičar (bas, kitara, vokal), Urh Vrenjak (kitara, banjo, vokal) in Béla Szomi Kralj (harmonika, kitara, vokal) podali na preizkušnjo, a lahko delujejo skupaj kot glasbeniki in ljudje. Ker so Béli v mestecu Keszthelyu ukradli denarnico, se je v njih prebudil nagon po preživetju in se še isti večer odigrali nepozaben ulični koncert v tem znanem madžarskem mestu, ki leži na zahodu Blatnega jezera. Ne glede na starost in staž v Kontrabantu, je Béla Szomi Kralj svoje poslanstvo opravil odlično, saj se je s svojo neizmerljivo energijo dotaknil slehernega poslušalca, tako med člani, svojimi otroki in poslušalci pa je zasejal veliko ljubezen do glasbe in glasbenega ustvarjanja. V začetku leta 2019 jih je založnik iz Srbije postavil ob bok takšnim zasedbam, kot sta Smak in Leb in sol in izdal njihov LP – gramofonsko ploščo.

Bil je res odličen koncert. Zahvala pa gre vsem izvajalcem in tudi tistim, ki so delovali iz ozadja in se niso prikazali na odru.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi