Bi šel kdo na zmenek v Groblje?

Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh je v letošnjem letu z uprizoritvijo Bergerjevega prvenca Zmenki, poskrbelo, da je za njimi že sedma uprizoritev gledaliških del, s katerimi gostujejo in razveseljujejo občinstvo na odrih različnih kulturnih ustanov. S komedijo Zmenki bo Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh v sredo, 24. aprila 2019, ob 20. uri gostovalo tudi v Kulturnem domu Groblje, kjer boste lahko preko štirih prizorov spremljali dogajanje v parku ter spoznali življenjske zgodbe osrednjih likov.

Predstava vključuje štiri prizore s krajšimi prekinitvami. Zgodba se skozi vse leto odvija v parku, ki ga na odru predstavljata dve klopi, drevesa in šotor, v katerem bivata brezdomec Engi in njegov štirinožni prijatelj Nero. Engija pogosto obiščejo računalničar Anton s kužkom Klasijem, učiteljica Mara, poslovnež Ambrož in piarovka Jana. V vlogah obiskovalcev parka so se preizkusili Luka Pavlin, Irena Temlin ter Miha in Simona Jakopin. Predstavo je režirala Mojca Lavrič, ki se je s slepimi in slabovidnimi igralci srečala prvič, igralce pa na odru usmerja in jim po potrebi prišepni Dada Strle. Za osvetlitev na odru in ton skrbi Miha Šest.

Aleš Berger je Zmenke napisal po trenutkih vznesenosti in malodušja, ko se po glavi plete marsikaj, kar bi lahko poskusil ali naredil. Do uresničitve pa je dolga pot  in po sprožilnem momentu je nastalo nekaj kratkih skic na papirju, potem pa dolga leta nič. Vse do majhne stave s samim seboj. Zmorem napisati igro ali ne? In uspelo mu je. Komedija je bila napisana. Prvič so jo v sezoni 2006/2007 uprizorili na odru SNG Drama Ljubljana v režiji Vinka Möderndorferja.

Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh kot sekcija Kulturnega društva D. France Prešeren Žirovnica – Breznica deluje vse od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja. V predstavah gledališča vselej nastopajo slepi in slabovidni igralci, saj je temeljno poslanstvo gledališča rušenje stereotipov o slepoti in slabovidnosti. Do danes so se slovenskemu občinstvu predstavili s šestimi dramskimi igrami, ki so jih vselej prikazali tudi na svetovnem festivalu gledališč slepih in slabovidnih v Zagrebu Blind in theater. V preteklih letih je predstave gledališča režirala Mateja Mlačnik, danes pa gledališče uspešno sodeluje z različnimi režiserji in drugimi gledališkimi ustvarjalci. Kot mentorica in režiserka je dolga leta z gledališčem sodelovala tudi dramska igralka in prevajalka Alenka Bole Vrabec.

V sredo, 24. aprila 2019, ob 20. uri lepo vabljeni na zmenek v Kulturni dom Groblje. Vstop na zmenek s prostovoljnimi prispevki.

Miha Ulčar; Foto: Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh

 

Tagi