Berta Šavli: Na mojih poteh

V okviru Noči knjige ob Svetovnem dnevu knjige so v Knjižnici Domžale gostili Domžalčanko Berto Šavli, ki je obiskovalcem predstavila svojo novo knjigo “Na mojih poteh”. Njena zbirka pesmi z dodanimi zgodbami, katerih tematika je narava in njeno doživljanje le-te, je njen poklon naravi. To je pripoved besed s skritim naznanilom Svetlobe in Življenja, ki ne mine.

Avtorica knjige Berta Šavli je bila rojena v Šempetru pri Novi Gorici, svoje otroštvo pa je preživela v Tolminskem Lomu, kjer je tudi vzljubila gore in hojo po njih. Mladost je preživela med Tolminom in Ljubljano, vmes je že takrat, kot srednješolka pisala verze in pesmi, pa tudi kakšen spis se je našel med verzi. Od leta 2001 živi v Domžalah. Poleg tega, da rada hodi in uživa v naravi, rada tudi bere in ob tem počasi zori.

V pogovoru z Zlatko Levstek, mentorico literarnega krožka Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje je dejala, da je njen prednostni poklic biti mama sinu in dvema hčerkama ter življenjska sopotnica njihovemu očetu. Njen drugi poklic pa ji omogoča preživljati čas z otroci v vrtcu, kjer je zaposlena. Ob zavedanju, kako pomembno je obdobje otroštva, poskuša v prijetni ter spodbudni družbi njenih sodelavk in sodelavcev v njen delovni dan vnašati dobro ter s tem dobro tudi v družbo, ki raste iz tega pristnega človeškega drobižka. Tako je ob Abrahamu, to je petdeset letnici življenja odločila, da bi shranjene pesmi in povesti povezala v knjigo, ki jo je v samozaložbi pred kratkim tudi izdala. Knjigo je tehnično uredil in oblikoval Branko Slapal, lektorirala jo je Simona Nahtigal, ilustrirala pa jo je Lana Slapal.

Na predstavitvi knjige, ki je razdeljena na letne čase, sta pesmi o pomladi obiskovalcem prebrali Taja in Lana Slapal, pesmi o poletju je prebrala Alenka Manfreda, o jeseni in zimi pa so povesti in pesmice prebrale članice literarnega krožka Društva Lipa Domžale Janka Jerman, Marija Dodič in Zlatka Levstek. Za predah med pogovorom pa je poskrbel sekstet flavt Glasbene šole Domžale pod mentorstvom Andreje Marčun Kompan.

Ob koncu se je avtorica zahvalila vsem, ki so kakorkoli pripomogli ob nastanku in predstavitvi knjige.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi