Vinko Möderndorfer: Odštevanje in zvezda, žlica in ura

Miš založba, 2023, 2024

Vinko Möderndorfer je izjemen ustvarjalec, pisatelj, pesnik, dramatik, esejist ter gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser. Do danes je režiral več kot sto gledaliških in opernih predstav, med katerimi so nekatere prejele prestižne nagrade. Leta 2004 je po svojem romanu posnel prvi celovečerni film Predmestje, ki je na mednarodnih festivalih prejel številne nagrade.

Je avtor več kot 60 knjižnih del, ki vključujejo poezijo in prozo za otroke oziroma mladino in odrasle, dramatiko in esejistiko. Njegova literarna dela so bila večkrat nagrajena. Med drugim je leta 1986 prejel Borštnikovo nagrado za režijo predstave Potujoče gledališče Šopalovič in leta 2017 nagrado desetnica za mladinski roman Kit na plaži. Njegove radijske igre so bile predvajane tudi v tujini, kar priča o mednarodni prepoznavnosti.

Kar osem njegovih del za odrasle se je znašlo na seznamu desetih nominirancev za nagrado kresnik: Tek za rdečo hudičevko, Predmestje, Omejen rok trajanja, Ljubezni Sinjebradca, Nespečnost, Opoldne nekega dne, Balzacov popek in Druga preteklost.

V zadnjih dveh letih sta pri Miš založbi izšla prva dva dela trilogije Spomin stvari, v kateri Möderndorfer opisuje zgodbo svoje širše družine.

Prvi roman, ki  je izšel leta 2023, nosi naslov Odštevanje. To je roman o času, tistem za nami in tistem pred nami, o naši preteklosti, o tem, od kod prihajamo. Protagonist je štiridesetletnik, pisec sloganov, ki izgubi službo, hkrati pa ga pusti tudi ljubica. Ob prevpraševanju, kdo sploh je in kaj želi, ga iznenada pokliče oče. Tega ni nikoli poznal, saj je že pred protagonistovim rojstvom pobegnil v Kanado. Protagonist se skupaj s sedemnajstletno hčerko odpravi k njemu na obisk, med vožnjo pa se preoblikujejo, trgajo in na novo pletejo vezi med hčerjo in očetom. Hkrati se povsem na novo oblikuje njegov odnos do očeta, o katerem ne ve pravzaprav ničesar. Ob srečanju očeta in sina na dan privrejo mnoge družinske skrivnosti in zgodovinske okoliščine iz časa po drugi svetovni vojni.

Roman Zvezda, žlica in ura, ki je izšel leta 2024, je drugi del trilogije. Če  sta v prvem delu trilogije v ospredju sedanjost in protagonistova kriza srednjih let ter se preteklost sramežljivo odstira šele v drugem delu romana, se v romanu Zvezda, žlica in ura spomini razmahnejo v vsej svoji veličini. Osebe, ki smo jih v prvem romanu bežno spoznali, tu postanejo oprijemljivejše in izoblikovano vstajajo pred nami.

V enem dnevu se v stanovanju, kamor se po več letih vrne neimenovana protagonistka, da bi še zadnjič videla predmete, ki so zaznamovali njeno otroštvo, pred bralcem odvije literarizirana preteklost avtorjeve širše družine. Stanovanje kot živ organizem obuja spomine, pripoveduje zgodbe in oživlja duhove. Preko predmetov, ki jih junakinja najde v stanovanju ter o njih pripoveduje svojemu otroku, se pred nami razgrinja preteklost, kot jo je pripovedovalki posredovala babica. Ob predmetih ji je pripovedovala zgodbe iz časa svoje mladosti, časa po prvi svetovni vojni, medvojnega in vojnega obdobja, predvsem pa časa po drugi svetovni vojni. Obuja spomine na v vseh režimih preganjanega in v zaporih ter taboriščih zaprtega dedka, okoli katerega se je pravzaprav vrtelo življenje vseh žensk, ki so skupaj živele v tem stanovanju – njegove žene, treh hčera in nenazadnje tudi vnukinje, ki ga ni nikoli poznala, saj je umrl pred njenim rojstvom.

Pripoved oživlja medvojno obdobje in preganjanje komunistov, čas druge svetovne vojne, taborišč in izgnanstev ter obdobje čistk po drugi svetovni vojni. Ob tem avtor tematizira vlogo žensk, predvsem žena in mater, v teh obdobjih, izpostavlja problematiko odnosov med njimi, predvsem pa bralcu postavlja vprašanje, kako življenja naših prednikov vplivajo na nas.

Jezik je jasen, pripovedovalska perspektiva se spreminja – avtor besede polaga v usta različnim članom družine, ki jih poznamo že iz prvega dela trilogije. Kljub težki tematiki je zgodba podana na berljiv način. Romana se lahko bereta kot samostojni celoti.

Vabljeni na pogovor s pisateljem Vinkom Moderndorferjem, ki ga bomo v Knjižnici Domžale gostili 30. septembra 2024 ob 19. uri. To bo tudi uvod v novo sezono bralne značke za odrasle Okusimo besedo, ki se začenja 1. 10. K sodelovanju vabimo vse starejše od 15 let. Za sodelovanje je treba prebrati 5 knjig s seznama in eno po svoji izbiri. Več o projektu nadete na tej povezavi.

»Stvari imajo spomin. V to je verjela babica. … Stvari nas spomnijo na dogodke. Ja, imajo spomin. Spomin je vtkan v njih. V predmetu je spravljena energija nekega minulega časa. Zato jih potrebujemo. Stvari so otipljivi mejniki življenja. Dokazujejo nam, da je imelo smisel. … Mojemu malemu junaku zvezdica s partizanske kape pomeni zgolj igračko. Če mu bom povedala zgodbo o tej kapi in zvezdi, mu bom morda predala del spomina, tako kot ga je meni predala babica, njej pa je zgodbo o kapi povedal sin. Morda bo malega zanimalo, morda sploh ne. Morda bo zgodbo o kapi pripovedoval naprej, čisto mogoče pa je, da bo kakšen del pozabil, izpustil. Morda bo kaj dodal, si izmislil. In tako se bo spomin stvari razširil v pripoved, ki bo začela živeti po svoje in prav tako resnično.

Kadar se stvarem to zgodi, oživijo, postajajo življenje.

Prava resnica spomina stvari se sicer oddalji, vendar ne izgine.«

(Zvezda, žlica in ura, str. 209-211)

Avtor: Tadeja Rode Teran, Knjižnica Domžale

Tagi