Nacionalni mesec skupnega branja – NMSB 2024

V nedeljo, 8. septembra, smo z nacionalnim dnem pismenosti vstopili v Nacionalni mesec skupnega branja. Osrednja tema projekta letos je branje v javnem prostoru, zato vas spodbujamo, da knjigo vzamete seboj v park, na sprehod, v čakalnico k zdravniku … Za otroke in mladino smo v Knjižnici Domžale v času NMSB  pripravili bralni seznam, na katerem najdete knjige za vse okuse.

Vpogled v dva mladinska romana ponujamo spodaj, za še več predlogov in idej pa v knjižnici povprašajte knjižničarje!

Canby, K.: Zgodba o luknji
Lagercrantz, R.: Moje srečno življenje
Marcinkevičius, M.: Abir
Papp, L.: Zoja in Belka
Saudo, C.: Hobotniček Cene
Smith, L.: To je knjiga
Valetič, Ž.: SuperVid

Gavalda, A.: 35 kil upanja
Gmehling, W.: Poletje na bazenu
Jägerfeld, J.: Kraljica smeha
Lindgren, A.: Vsi mi otroci iz Hrupnega
Pregelj, S.: Coprnica pod gradom
Rutter, H.: Fant, ki je vse spravljal v smeh
Samson, G.: Dnevi na otoku

 Beauvais, C.: #3špehbombe
Doyle, R.: Divjina
Karlovšek: Čez modro črto
Konc Lorenzutti, N.: Beseda, ki je nimam
Kovačič, A.: Ujeta v svobodi
Lystad, M.: Luzerka
Nanetti, A.: Moj dedek je bil češnjevo drevo
Omahen, N.: Veliko srce
Sokolov, C.: Raje umrem!

IGOR KARLOVŠEK: ČEZ MODRO ČRTO

MIŠ založba, 2024, 239 str.

Urška in Tine živita za hokej. Njun oče je bil hokejist, dedek tudi in sedaj onadva nadaljujeta družinsko tradicijo. V igri sta odlična in odločna. Njun svet nenadoma pretrese novica, da se bosta starša ločila in da se bosta morala z mamo preseliti v Metliko, kar pomeni, da ne bosta mogla več trenirati. Urška, ki je starejša, se temu upre in ne želi sprejeti, da ne bo več videla svojih najboljših prijateljic in da ne bo več igrala. Njihovo življenje se bo za vedno spremenilo, za vedno pa bodo ostali družina. Kajne?

CVETKA SOKOLOV: RAJE UMREM!

MIŠ založba, 2021, 118 str.

Ajda je najstnica, ki se ji med poletnimi počitnicami zgodi pomemben življenjski dogodek – dobila je menstruacijo. In to ravno na morju! K sreči ima s seboj goro priročnikov (o odraščanju in tegobah, ki jih le-to prinaša s seboj), katere ji podarja teta.

Zakaj bi bila menstruacija nekaj zoprnega, neprijetnega, ko pa jo je tako neučakano pričakovala že dolgo? Seveda, zdaj ne more na plažo s simpatijo in ne more skakati v vodo s svojim mlajšim bratcem. Kljub temu si želi preživeti več časa s svojo simpatijo, Tilnom in prijateljico Petro, ki prispe v isti kamp. Seveda je ves čas v navezi tudi z najboljšo prijateljico Brino, ki počitnice preživlja na drugem koncu Slovenije.

Ampak v priročnikih je toliko napotkov, ki bi jim Ajda rada sledila, a ugotovi, da je v resničnem življenju to malo bolj zapleteno.

Ajdine počitnice so najstniško posebne in edinstvene, hkrati pa pomembna prelomnica v svet pubertete.

Počitnice pa hitro minejo in Ajda se jeseni vrača v šolo. O njenih novih skrbeh, ljubezenskih tegobah in še o čem, pa preberite v drugem delu Ajdine zgodbe z naslovom Pa ne že spet!, ki je v letošnjem letu izšla pri Miš založbi.

Avtorici: Anja Ravnikar in Katja Lamberšek, Knjižnica Domžale

Tagi