Arhitekturni biseri Domžal in okolice v likovni izvedbi

7. likovni natečaj: »Leto 2018 – evropsko leto kulturne dediščine«

Na začetku letošnjega leta je Menačenkova domačija Domžale razpisala 7. likovni natečaj, ki je bil letos vsebinsko posvečen letu kulturne dediščine – raznolikosti in bogastvu evropske kulturne dediščine. Z natečajem so ljubiteljske likovne ustvarjalce spodbudili, da so se pri ustvarjanju ozrli na domače kraje – v Domžale z okolico, ki nudi poglede na najrazličnejše arhitekturne bisere, tako ohranjene kot propadajoče.

Vsakoletni Likovni natečaj Menačenkove domačije Domžale se je v vseh teh letih dodobra uveljavil med domžalskimi ljubiteljskimi ustvarjalci. V letošnjem letu se je 41. prijavljenih likovnih ustvarjalcev posvetilo aktualni temi, ki v letu 2018 praznuje raznolikosti in bogastva evropske kulturne dediščine. Rezultati njihovega ustvarjanja pa so slike, risbe, grafike in reliefe s podobo nepremične kulturne dediščine na področju občine Domžale. Izbrana dela po izboru strokovne komisije, so bila na odprtju razstave, ki je bila v torek, 6. marca 2018, v Menačenkovi domačiji, nagrajena s priznanji in sponzorskimi nagradami, medtem ko bo Nuši Lojen, nagrajenki z najbolje ocenjenim likovnim delom omogočena tudi samostojna avtorska razstava v novi programski sezoni Menačenkove domačije (2018/19).

Po besedah Katarine Rus Krušelj, vodje muzejske dejavnosti v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, so se njihovemu javnemu pozivu s preko 40 likovnimi deli odzvale ustvarjalke in ustvarjalci iz likovnih društev v Domžalah, Krašnji, Lukovici, Mengšu, Radomljah, Trzinu in posamezniki: »Tudi letošnji odziv sodelujočih je bil nad pričakovanji, tako številčno kot tudi po splošno zadovoljivi likovni izvedbi. Izbor prijavljenih likovnih del natečaja je opravila strokovna komisija v sestavi sestavi akad. slikarja Janeza Praprotnika, akad. kiparja Romana Kosa in dipl. lik. pedagoginje Lučke Berlot. Strokovna komisija je natečajska likovna dela ocenjevala dvakrat, pri ocenjevanju natečajskih del pa so upoštevali avtorski likovni izraz, izvirnost motiva ter tehnično izvedbo. Nagrajena likovna dela so dela z največ zbranimi točkami.«

Razstava 7. likovnega natečaja: »Leto 2018 – evropsko leto kulturne dediščine«.

Ob razglasitvi leta 2018 za evropsko leto kulturne dediščine se izpostavlja posebna vloga, ki jo ima evropska kulturna dediščina pri spodbujanju zavedanja skupne zgodovine in identitete. Evropska kulturna dediščina, ki obsega vse od arheoloških najdišč, arhitekture in srednjeveških gradov do folklorne tradicije in umetnosti, kot so slikarstvo, književnost, glasba in film, je bistveni del kolektivnega spomina in identitete Evropejcev.

Vsebinsko se evropsko leto ne nanaša le na nacionalne in regionalne temveč tudi lokalne raznolikosti kulturne dediščine, zato je tematika več kot dobrodošla tudi na našem območju. »Zato smo se ozrli v domače kraje – v Domžale in okolico, ki nudi poglede na najrazličnejše arhitekturne bisere, tako ohranjene kot propadajoče. V razpisu natečaja smo zapisali, da pričakujemo slike, risbe, grafike, reliefe s podobo nepremične kulturne dediščine na področju Občine Domžale. Za lažje raziskovanje smo udeležencem predlagali, da si informacije o popisanih enotah nepremične kulturne dediščine na našem območju ogledajo v spletnem Registru kulturne dediščine v Sloveniji,« je ob odprtju razstave povedala Katarina Rus Krušelj, ki je zbranim predstavila tudi nekaj statističnih podatkov z letošnjega natečaja. In sicer je bil najbolj pogost motiv, ki so ga izbrali ustvarjalci, motiv gradu Krumperk, sledijo pa mu stare domačije in hiše. Nekateri avtorji so se odločili tudi za obeležitev Plečnikovih del v Domžalah, nekateri pa za slamnikarsko dediščino.

Avtorji so se najpogosteje odločili za motiv gradu Krumperk ter starih domačij.

Nagrajenka likovnega natečaja z najbolj ocenjenim likovnim delom je Nuša Lojen (Poživitev travnika, lepljenka, 2018), ki ji bo Menačenkova domačija Domžale omogočila tudi samostojno avtorsko razstavo v novi programski sezoni Menačenkove domačije (2018/19). Poleg nagrajenke z najbolj ocenjenim likovnim delom, so priznana in nagrade prejeli še: 2. nagrada: Ciril Porenta (Stari vodnjak, Grad Krumperk, akril na platnu, 2018), 3. nagrada: Štefan Cerar (Kersnikova graščina na Brdu pri Lukovici, perorisba), 4. nagrada: Branko Murko (Sv. Katarina na Rovah, olje na platnu, 2018), 5. nagrada: Jernej Kos (Črna kuhinja, akril na lesu, 2018). Nagrajenci so prejeli darilni bon v vrednosti 30 €, ki ga podeluje Art Ljubljana, d.o.o., Trgovina z umetniškim materialom.

Priznanja so prejeli tudi avtorji, ki so se glede na število prejetih točk uvrstili v ožji izbor: Angela Dovžan, Iva Petek, Ana Rajer, Nuša Slatner, Marija Šešet, Dragica Šetina, Maruša Štepec in Tatjana Žmavc. 

Kot je povedala Katarina Rus Krušelj, je organizator dodatno sklical strokovno komisijo in na podlagi drugega kroga ocenjevanja določil, da se prejmeta še dve priznanji: Joži Anžin in Binca Lomšek. Organizator se zahvaljuje vsem sodelujočim na likovnem natečaju in se opravičuje vsem prizadetim zaradi nedoslednosti, ki so jih popravili v najkrajšem možnem času.

Likovni natečaj je potekal pod pokroviteljstvom podjetja Art Ljubljana, d.o.o., Trgovina z umetniškim materialom. Žal se na odprtju razstave napovedana predstavitev slikarskega materiala s strani pokrovitelja likovnega natečaja, Art Ljubljana, d.o.o., Trgovina z umetniškim materialom, ni izvedla zaradi bolezni.

Nagrajenka likovnega natečaja z najbolj ocenjenim likovnim delom je Nuša Lojen.

Ob tej priložnosti se v Menačenkovi domačiji zahvaljujejo podjetju Art Ljubljana, d.o.o., Trgovini z umetniškim materialom za sodelovanje in podarjene nagrade, kot tudi vsem sodelujočim ustvarjalkam in ustvarjalcem na 7. likovnem natečaju v Menačenkovi domačiji. Pokrovitelj odprtja razstave, ki bo na ogled do 27. marca 2018, je bila Vinska klet Vidmar.

Sodelujoči avtorji: Anžin Joži (LK LIPA Domžale), Cerar Breda (LK LIPA Domžale), Cerar Štefan (KUD Fran Maselj Podlimbarski Krašnja), Čučnik Nuša, Dovžan Angela (LK LIPA Domžale), Gorenc Irena (LD Mengeš), Grilc Vanda, Grilj Tončka, Hribar Brane, Janžekovič Vlasta (LK LIPA Domžale), Jarc Metka, Jarc Mira (LK LIPA Domžale), Karo Anica (LD Mengeš), Kerč Franc (LK LIPA Domžale), Klauser Matthias, Klopčič Dušan (LK LIPA Domžale), Kopitar Marcela (LS Društva upokojencev Lukovica), Kos Jernej, Kos Martin, Leskovar Brigitta (LK LIPA Domžale), Likar Marjeta, Lojen Nuša (LK LIPA Domžale), Lomšek Binca (LD Mengeš), Moravec Jelka – Ela (LD »Senožeti« Radomlje), Murko Brane Osolnik Irena (LK LIPA Domžale), Pacek Antonija – Tonka (CAT Trzin), Petek Iva (LK LIPA Domžale), Porenta Ciril (LS Društva upokojencev Lukovica), Rajer Ana (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Rebula Ida (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Semeja Nevenka (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Slatner Nuša (LD »Senožeti« Radomlje), Smrdel Danica (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Strašek Veronika (LK LIPA Domžale), Šegina Miomira (LS Društva upokojencev Lukovica), Šešet Marija (LD »Senožeti« Radomlje), Šetina Dragica (LK LIPA Domžale), Štepec Maruša, Tavčar Marjana (Likovna sekcija Petra Lobode Domžale), Terglav Nejka, Tomšič Joži (LK LIPA Domžale), Volgemut Ana (LK LIPA Domžale), Zdovc Silvester (LS Društva upokojencev Lukovica), Žmavc Tatjana (LK LIPA Domžale).

Fotografije razstavljenih likovnih del si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

 

Tagi