Anton Komat: Potniki na ladji norcev – Umetnost preživetja

Potniki na ladji norcev – Umetnost preživetja je najnovejša knjiga Antona Komata, slovenskega svobodnega raziskovalca, pisca, scenarista, publicista in naravovarstvenika, v kateri so zbrani eseji o pogledih, idejah in izhodih iz krča ekonomskega primeža. Knjiga je na zadnjem knjižnem sejmu prejela tudi nagrado za najboljšo poslovno knjigo leta 2014.

Že zelo zgovoren naslov najnovejše knjige Antona Komata pove, da se v tej knjigi nahaja marsikaj, pred čemur si ljudje zatiskamo oči ali pa smo zaslepljeni od perverzne družbe, ki ne spoštuje ničesar in nikogar. Večina ljudi verjame, da so svobodni in da imajo pravico do vsega, na koncu pa ostanejo brez vsega, saj sistem nenehne tekmovalnosti nagrajuje nasilje in vodi v globalno vojno za naravne vire. Svetu namreč vladata pohlep in sebičnost, to pa je po besedah Komata zanesljiva pot v propad te civilizacije.

Zanimiv gost in zanimiva tema je tokrat na Srečanje z ustvarjalci, ki je potekalo v ponedeljek, 12. januarja 2014, v Knjižnico Domžale privabilo veliko število poslušalcev, ki so z zanimanjem spremljali pogovor ki ga je vodila Cveta Zalokar.

Globalizacija s katero se radi ponaša ves svet, dejansko skriva marsikatere pasti, za katerimi stojijo velike korporacije, ki jim je edina pomembna stvar, čim večji dobiček. Za našim hrbtom se odvijajo številni dogovori, kot je privatizacija vode, gensko spremenjena semena … Si predstavljate, da velike korporacije pridobijo nadzor nad vodnimi viri? Da je voda last podjetja in ne vseh ljudi? Težko si je to predstavljati, je bil pa ta dogovor že skoraj sklenjen, če se po vsej Evropi ne bi zganila določena gibanja, ki so preprečila, da bi nam vodo prodajale korporacije.

Skratka v svoji najnovejši knjigi Anton Komat razkriva marsikaj skritega od naših oči. Pogovor za avtorjem si v celoti lahko pogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi