Anton Komat: Brodolomci na splavu meduze

Srečanja z ustvarjalci

S predstavitvijo nove knjige Antona Komata »Brodolomci na splavu Meduze« se nam poraja spoznanje, da  ob vsiljeni histeriji potrošništva pozabljamo, da smo prebivalci osamljenega otočka, ki je naš edini dom sredi neizmernega kozmičnega oceana. Spregledali smo, da nenehno nasedamo na čeri ideologij, tako kot je nasedla ladja Meduza. Racionalizem je potisnil Boga vstran in v središče postavil Človeka in njegovo voljo do moči skozi malikovanje tehnike in denarja.

Pogovor na Srečanju z ustvarjalci s predstavitvijo nove knjige »Brodolomci na splavu Meduze«, ki je potekal v Knjižnici Domžale v ponedeljek, 14. januarja 2019, vodila pa ga je Cveta Zalokar, je avtor Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, publicist in naravovarstvenik, govoril o tem, kam plove naša civilizacija. Knjiga je nadaljevanje uspešnice Potniki na ladji norcev.

Nevidna roka trga povzroča uničenja, zato narava ni več sposobna polniti supermarketov in ko kmet proda njive postane dninar. Toda zmage prebujene ljudske volje dokazujejo, da življenje hoče živeti. »Žrtev tega prevrata je Narava. Informacijska tehnologija sedaj odpravlja Človeka in na tron postavlja Stroj. Samooklicani gospodar sveta postaja suženj lastne stvaritve. Ali želimo postati velike mravlje v globalnem mravljišču, v globalnem koncentracijskem taborišču? Moramo zavrniti malike sedanjosti, sicer nas bodo pahnili kot brodolomce na splav Meduze. Takrat se na obzorju ne bo prikazala ladja rešitve,« pravi Anton Komat.

Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, publicist in naravovarstvenik.

Brodolomci na splavu meduze je knjiga, ki v bralcu prebuja čuječnost, avtor pa ne napeljuje na paranojo, temveč v aktivno bivanje, ki v temelju spreminja navade, spodbuja upornost, vendar obenem ponuja tudi veselja onkraj ponudb trgovin in industrije prostega časa, se pravi – umetnost preživetja. Zato oživimo simbole, ki spe v nas.

»To je tiho delo posameznika, individualno izpopolnjevanje človeka, ki ponovno odkriva modrost, svoj mit in legendo, svoje duhovne globine. Izdelovalec orodij mora sobivati s pripovedovalcem zgodb. To je pot, ki bo preko obnove lokalne skupnosti, oživljene solidarnosti in sočutja ter simbioze z življenjem planeta povrnila izgubljeno človekovo dostojanstvo in svetost sveta, saj se gre za Človeka,« doda Anton Komat.

Pogovor na Srečanju z ustvarjalci je vodila Cveta Zalokar.

Pravzaprav gre za knjigo o konfliktu med ekologijo in ekonomijo, ki odstira številna ključna vprašanja in dileme prihodnosti, ki jih ne bi bilo, če bi se odnos med naravo in človekom razvijal v pravo smer. Če si želimo pozitivnih sprememb, se moramo naučiti znova prisluhniti naravi in stopiti na lokalno raven.

V pogovoru se je Anton Komat dotaknil tudi perečega problema onesnaženja Moravške doline, ki jih je podkrepil  z dokumenti  državnih institucij.

»Povrniti si moramo vero v Smaragdni planet. Za svetost življenja gre, zate gre Človek, zato živi in pusti živeti!,« ob koncu pogovora poudari Anton Komat. Pogovor z njim si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi