Andersenov dan v Knjižnici Domžale

IBBY, Mednarodna zveza za mladinsko književnost, je na pobudo nemške pisateljice Jelle Lepman, 2. april rojstni dan Hansa Christiana Andersena, razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Od leta 1967 ga praznujejo vse članice te ugledne mednarodne organizacije. Vsako leto v tem času obkroži svet poslanica s posebnim sporočilom, ki ga pripravi ena od nacionalnih sekcij IBBY.

Letošnjo poslanico in plakat je pripravila USBBY – United States Board on Books for Young People (IBBY sekcija Združenih držav Amerike). Poslanico je napisala pesnica Pat Mora, plakat je ustvaril ilustrator Ashley Bryan.

Tudi v Knjižnici Domžale smo praznovali Andersenov dan. Obiskali so nas otroci iz Vrtca Urša in Vrtca Dominik Savio Karitas. Spoznali smo slavnega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki se je rodil leta 1805 v mestu Odense na Danskem, očetu čevljarju in materi perici. Rad je imel gledališče in želel je uspeti v gledališču, a nesmrtno slavo so mu prinesle šele pravljice. Prisluhnili smo dvema pravljicama, Bedaku Jurčku in Kraljični na zrnu graha, nato pa smo si ogledovali tudi druge njegove slikanice. Kot zanimivost naj omenim, da so Andersenova dela najbolj razširjena in prevedena dela po vsem svetu, le Sveto pismo je bilo prevedeno v več jezikov. Potem smo se posvetili še likovnemu ustvarjanju in narisali vseh dvajset žimnic in dvajset pernic, skozi katere je »prava kraljična« začutila drobno zrno graha, kajti tako občutljive so lahko le prave kraljične. Tako smo spoznavali »kralja pravljic« in naše srečanje zaključili z željo, da spoznamo še druge njegove pravljice, saj jih je napisal kar dvesto dvanajst.

Avtor: Stanka Zanoškar; Foto: Marijana Abe
Tagi